FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen 3. susret europskih vojnih ordinarija u Beču

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Plenarnom sjednicom poslije podne je uBeču završio trodnevni radni susret europskih vojnih biskupa, nakojemu su Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj predstavljali vojnibiskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Plenarnom sjednicom poslije podne je u Beču završio trodnevni radni susret europskih vojnih biskupa, na kojemu su Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj predstavljali vojni biskup mons. Juraj Jezerinac i generalni vikar mons. Josip Šantić.

Radni dio konferencije, koju je organizirao austrijski Vojni ordinarijat, obuhvatio je različite aspekte vojnog dušobrižništva, među kojima su prvoga dana posebno obrađene teme Ekumenski i međureligijski dijalog, Iskustva mirovnih misija, Europski ustav, Europska politika za sigurnost i obranu te Crkva u Europi, priopćeno je iz Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Drugi radni dan bio je posvećen iskustvima novih vojnih ordinarijata te radnim grupama o toj temi. Zatim je obrađen odnos vojske, odnosno vojnih ordinarijata, i biskupskih konferencija, nakon čega su sudionici posjetili gardu u Vojarni Marije Terezije.

Trećega dana govorilo se o Hodočašću vojske u Lurd, Pastoralnom izazovu vojnog dušobrižništva te Suradnji ordinarijata kod multinacionalnih zalaganja.

Ta posljednja tema, povezana s prethodnom o iskustvima tzv. mirovnih misija, izazvala je žustru diskusiju u kojoj je čak postavljeno pitanje smisla pastoralnog angažmana u vojnim aktivnostima koje nemaju moralno opravdanje.

U zaključnoj riječi bila je presudna argumentacija hrvatskog izaslanstva da valja dobro razlikovati političko slaganje ili neslaganje s nekom ratnom akcijom i pastoralno poslanje vojnih svećenika koji su zaduženi za duhovnu skrb vojnika ma gdje bili.

Na kraju konferencije - kakva je ove godina održana također na svim kontinentima radi obilježavanja opće konferencije vojnih biskupa koja će se sljedeće godine održati u Vatikanu u povodu 20. obljetnice ključnog Papina dokumenta o duhovnoj skrbi za vojnike "Spirituali militum curae" - svi su se sudionici složili da su takvi susreti vrlo važni i korisni.

Naime, specifičnost vojnih ordinarijata u njihovu pastoralu donijela je potrebu jače suradnje i približavanja svih 35 vojnih ordinarijata svijeta, zbog toga što se njihovi svećenici danas u novim globaliziranim okolnostima susreću na istoj zadaći "čuvanja mira u svijetu", ističe se u priopćenju Vojnog ordinarijata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙