FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 8. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, izrazila je u telefonskom razgovoru s ministrom vanjskih poslova Republike Malte Michaelom Frendom žaljenje zbog jučerašnjeg incidenta kojeg su uzrokovali hrvatski navijači na nogometnoj utakmici između reprezentacija Hrvatske i Malte. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u suradnji s malteškim vlastima, trenutno utvrđuje okolnosti pod kojima se dogodio navedeni incident, te je spremno pružiti konzularnu pomoć hrvatskim državljanima. Hrvatska strana je spremna pomoći nadležnim malteškim vlastima u pružanju svih potrebnih informacija kako bi se cijeli slučaj na primjeren način procesuirao, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

ZAGREB - Prvi izraelski veleposlanik u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu, Shmuel Meirom, uručio je u četvrtak vjerodajnice predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću i tom je prigodom istaknuto da je otvaranje izraelskog veleposlanstva u Zagrebu ključni trenutak u odnosima između Izraela i Hrvatske od 1997. godine. Hrvatska i Izrael imaju puno toga zajedničkog: obje su male nacije, a svoju su neovisnost stekle krvlju, robijanjem, suzama i znojem, kazao je Meirom. Govoreći o težnjama Hrvatske da postane članicom Europske unije, Meirom je rekao da će Izrael učiniti "sve što je u njegovoj moći da podrži ta nastojanja". "Poklonite povjerenje nama koji govorimo u ime demokratske Hrvatske utemeljene i na zasadama antifašizma, premda ćete povremeno vjerojatno registrirati negdje na marginama i drugačije tonove. Ako i ima pojedinaca i manjih skupina koje traže uzore tamo gdje ih se ne smije tražiti, koji kažu da žele graditi budućnost, a zapravo su zarobljenici prošlosti, oni nisu tipični za današnju Hrvatsku", rekao je predsjednik Mesić.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko raspustio je vladu premijerke Julije Timošenko, priopćio je u četvrtak njegov ured. Juščenko je imenovao Jurija Ehanurova, aktualnog guvernera pokrajine Dnjepropetrovsk (na istoku zemlje) za obnašatelja dužnosti premijera, dodaje se u priopćenju ureda za tisak. Vođa "narančaste revolucije" koji je u Ukrajini na vlasti od siječnja 2005., zapao je ovih dana u tešku političku krizu zbog sve većeg broja optužaba za korupciju njegovih najbližih suradnika.

ZAGREB - Predsjednik Hosni Mubarak osvojio je na izborima najmanje 70 posto glasova i dobit će još jedan šestogodišnji mandat, saznaje agencija AP u četvrtak iz izvora bliskih egipatskome izbornom povjerenstvu. Jedan predstavnik izbornoga povjerenstva rekao je da je završeno prebrojavanje glasova na pola biračkih mjesta. Mubarak je dobio 70 posto glasova, a ostale su glasove podijelila dvojica njegovih glavnih konkurenata Ayman Nour iz stranke al-Ghad i Noaman Gomaa iz stranke Wafd, rekao je taj član izbornoga povjerenstva koji je želio ostati anoniman. Kandidat Ayman Nour u četvrtak je za Reuters izjavio kako će tražiti ponavljanje predsjedničkih izbora, a promatrači tvrde da su izbori obilježeni prijevarom i kršenjima zakona.

RIM - Talijanske vlasti priopćile su u četvrtak da su na temelju novih protuterorističkih zakona protjerale tuniskog državljanina Bena Saida Faycala. To je treći državljanin iz sjeverne Afrike koji je protjeran iz Italije u zadnjih tjedan dana. Ben Said Faycal, stanovnik Azzatea (na sjeveru Italije), uhićen je u svom domu u utorak navečer po nalogu ministarstva unutarnjih poslova, na temelju protuterorističkih zakona prihvaćenih u srpnju nakon atentata u Londonu. Sumnjiči ga se da pripada fundamentalističkim ispostavama koje djeluju na sjeveru Italije.

PARIZ - Francuske vlasti pokazale su potpunu transparentnost glede zdravstvenog stanja predsjednika Jacquesa Chiraca, na bolničkom liječenju od petka u Parizu zbog "manjih vaskularnih problema", izjavio je u četvrtak vladin glasnogovornik Jean-Francois Cope. Chirac (72), koji je "dobro" i trebao bi "izaći do kraja tjedna" iz bolnice, "jako je pazio da priopćenja koja su izdavale medicinske službe Val-de-Gracea precizno navode stanje stvari", rekao je Cope na privatnoj radio postaji Europe 1. Naglasio je međutim da bi se medicinska tajna trebala primijenjivati na predsjednika "kao na bilo kojeg drugog pacijenta".

PEKING - Međunarodni pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu nastavit će se u utorak u Pekingu, potvrdilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Šest zemalja koje sudjeluju u pregovorima (dvije Koreje, Kina, Japan, SAD i Rusija) pokušavaju već dvije godine uvjeriti Sjevernu Koreju da odustane od svojih nuklearnih programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙