FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prisilne evakuacije u New Orleansu

NEW ORLEANS, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Policija je u srijeduzaprijetila prisilnom evakuacijom stanovnicima New Orleansa koji supreživjeli uragan Katrinu, a jača i politička oluja oko slabe reakcijena katastrofu čije se štete procjenjuju na 150 milijarda.
NEW ORLEANS, 7. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Policija je u srijedu zaprijetila prisilnom evakuacijom stanovnicima New Orleansa koji su preživjeli uragan Katrinu, a jača i politička oluja oko slabe reakcije na katastrofu čije se štete procjenjuju na 150 milijarda.

Vojnici i policajci patroliraju gradom i pokušavaju provesti naredbu o obveznoj evakuaciji koju je izdao gradonačelnik Ray Nagin koji tvrdi da je poplavljeni grad postao opasan za zdravlje jer ne funkcioniraju ni osnovne službe.

Strahuje se da su od uragana i njegovih posljedica poginule tisuće ljudi. Ekipe koje pretražuju poplavljena područja grada kojega je 60 posto još pod vodom, trupla koja pronađu vezuju za stabla i ograde i bilježe lokacije kako bi ih poslije prikupljali.

U mnogim vidovima operacije spašavanja vlada zbrka u vezi s pitanjem mogu li i hoće li vlasti natjerati stanovnike na odlazak iz kuća.

"Nikoga nećemo na silu otjerati iz njegove kuće", kaže Art Jones, visoki dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti u Louisiani. "Teško je Amerikanca natjerati da ode iz vlastite kuće".

No državna i lokalna policija tvrde da će, bude li potrebno, upotrijebiti i silu.

Uragan Katrina mogao bi američko gospodarstvo stajati i 400 tisuća radnih mjesta, a dovesti i do usporavanje gospodarskoga rasta, kaže se u kongresnome izvještaju objavljenom u srijedu.

Bijela je kuća pripremila zahtjev za otprilike 50 milijarda dolara pomoći za stradalo područje.

Očekuje se da predsjednik George Bush taj drugi zahtjev odobri ovaj tjedan. Prvu mjeru o dodjeljivanju 10,5 milijarda dolara potpisao je u petak, a očekuje se da će slijediti i dodatni, dugoročni paketi za koje neki predviđaju da bi mogli biti "teži" od stotinu milijarda dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙