FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan Hrvatskih voda: Voda mora biti iznad tržišta i biznisa

KARLOVAC, 7. rujna 2005. (Hina) - U Karlovcu je danas održan skup upovodu Dana Hrvatskih voda o 129. obljetnici Hrvatskih voda i 50.obljetnici karlovačke Vodoprivrede na kojem se, uz ostalo, razgovaraloo gospodarenju vodom.
KARLOVAC, 7. rujna 2005. (Hina) - U Karlovcu je danas održan skup u povodu Dana Hrvatskih voda o 129. obljetnici Hrvatskih voda i 50. obljetnici karlovačke Vodoprivrede na kojem se, uz ostalo, razgovaralo o gospodarenju vodom.

"Voda mora biti važnija i od tržišta i od biznisa, a čistoća voda mora se strogo čuvati kako ne bismo ostali žedni na izvoru", naglasio je glavni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić na skupu u Gradskom kazalištu "Zorinu domu" u Karlovcu.

Među mnogobrojnim uzvanicima nazočili su i savjetnik premijera Ive Sanadera za razminiranje Đuro Brodarac, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek te karlovački župan i gradonačelnik, Ivica Horvat i Miro Škrgatić.

Državni tajnik Krmek govorio je o Strategiji upravljanja vodama i Vodogospodarskoj osnovi Republike Hrvatske, dvama dokumentima koji se izrađuju, a pred saborskim bi zastupnicima trebali biti potkraj ove godine.

Dovršava se i Nacionalni plan navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, koje ima velike razvojne mogućnosti poljoprivede, dodao je.

Direktor karlovačke Vodoprivede Dubravko Delić naglasio je kako moramo promijeniti svijest o vodi i još je više poštovati.

Androšić je podsjetio da Iako voda tvori 70 posto planeta Zemlje, od toga je samo "sedam promila pitke vode". Istaknuo je kako će i Hrvatska, zemlja bogata pitkom vodom, morati izgraditi sustav pročišćavanja otpadnih voda i zadržati visok stupanj čistoće svojih podzemnih voda.

Ocijenivši da Hrvatska ima jedan od najboljih sustava zaštite od poplava, ali da ga treba održavati, dodao je da nakon ukinuća vodnog doprinosa 1998. Hrvatske vode nemaju stalan prihod za planiranje zaštite od štetnog djelovanja vode.

"Da se vrijednost sustava ne bi smanjivala, treba ulagati 400 milijuna kuna na godinu. Za dogradnju je potrebno još 100 milijuna kuna, a da bi se kanali trećeg i četvrtog reda tijekom 10 godina potpuno uredili, treba po 100 milijuna na godinu", tvrdi Androšić

Direktor Hrvatskih voda također je rekao kako bi "iz državnog proračuna za redovito održavanje i nadgradnju sustava trebalo izdvajati oko 600 do 700 milijuna kuna na godinu, tako da do 2025. dosegne 90-postotnu zaštite od štetna djelovanja vode".

Ocijenio je da se ta ulaganja čine visokima samo neupućenima, jer je šteta od nedavnih obilnih kiša bila samo u istočnoj Slavoniji oko 300 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙