FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

DŽAKARTA - U padu indonezijskog Boeinga 732-700 u ponedjeljak ujutro na stambenu četvrt u gradu Medanu, poginulo je najmanje 111 osoba u zrakoplovu i još neutvrđen broj na tlu, priopćili su dužnosnici. Zrakoplov tvrtke Mandala Airlines srušio se samo nekoliko sekundi nakon uzlijetanja na redovnom letu Medan-Džakarta. Ministar prometa Hatta Radjasa rekao je da se zrakoplov prilikom pada na stambenu četvrt raspao i zapalio. Prema podacima Mandala Airlinesa šest osoba iz zrakoplova preživjelo je pad, iako se prethodno pretpostavilo da nitko iz zrakoplova više nije živ. Broj stradalih na tlu, gdje se zrakoplov srušio, nije utvrđen. Vođa operacije spašavanja Zainul Kahar rekao je da je oko trideset osoba na tlu poginulo, no taj podatak još nije službeno potvrđen.

NEW ORLEANS/ZAGREB - Razoreni New Orleans u ponedjeljak je počeo prikupljati i brojiti svoje mrtve kojih bi moglo biti na tisuće nakon što je prije tjedan dana taj grad poharao snažni uragan Katrina i izazvao poplavu neviđenih razmjera u toj zemlji, izvještavaju svjetske novinske agencije. Mrtva tijela bit će dopremljena u St. Gabriel, mali gradić na obali Mississipija, izabran za smještaj središnje mrtvačnice u kojoj će medicinski timovi vršiti identifikacije tijela poginulih. Unatoč sve većem broju trupala koja se pronalaze iz sata u sat diljem poplavljenog New Orleansa, ne gubi se nada da bi moglo biti još preživjelih. Vlasti polako preuzimaju kontrolu nad New Orleansom nakon nekoliko dana obilježenih ubojstvima, silovanjima i pljačkama koji su užasnuli Ameriku i cijeli svijet.

ANKARA - Sto četrdeset četiri osobe, među kojima policajci i vojnici, ranjeno je u žestokim sukobima koji su prošle noći izbili između pristaša i protivnika kurdskog pobunjeničkog vođe, zatočenog Abdullaha Ocalana, u turskom gradiću Bozuyuku, objavile su mjesne vlasti. Do sukoba je došlo kad su stanovnici gradića napali konvoj autobusa u kojima su se Ocalanovi pristaše vraćali svojim kućama na jugoistoku zemlje, nakon što su ih vlasti spriječile da u obližnjem gradu Gemliku održe prosvjedni skup protiv uvjeta u kojima je Ocalan zatočen.

PEKING - Britanski premijer Tony Blair stigao je u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Kini, prvi dio svoje turneje po Aziji tijekom koje će kasnije ovog tjedna posjetiti i Indiju. Odmah po dolasku Blair je razgovarao s kineskim predsjednikom Hu Jintaom, pred početak summita Kina-EU čije će glavne teme biti poticanje trgovine i rasprava o problemu globalnog zagrijavanja. Blairov glasnogovornik izjavio je kako su tijekom jednosatnog sastanka dvojice visokih dužnosnika predviđene razne teme: pitanja poput borbe protiv klimatskih promjena, reforme UN-a te regionalna pitanja poput sjevernokorejskog nuklearnog programa.

TOKIO - Jedanaest tokijskih sveučilišnih bolnica primilo je u ponedjeljak prijetnje o mogućim bombaškim napadima povezane sa zahtjevima o povećanju broja upisa na medicinski fakultet, izvijestili su službeni izvori. Agencija Kyodo prenosi kako do sada nije pronađen eksploziv ni u jednoj od jedanaest bolnica, a tokijska policija potvrdila je da su sve bolnice primile iste prijetnje, pri čemu su se u nekoliko prijetećih pisama oštro kritizirala sveučilišta jer ne upisuju dovoljno studenata medicine. Prijetnje bolnicama uslijedile su nakon što je broj policajaca na željezničkim postajama i drugim javnim mjestima povećan u sklopu kampanje za parlamentarne izbore koji će se održati 11. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙