FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišno natjecanje: Ponikve Krk trebaju izmijeniti sustav tarifiranja

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Tvrtka Ponikve d.o.o. iz Krkazlouporabljuje vladajući položaj izravnim nametanjem nepravednihkupovnih cijena na mjerodavnom tržištu opskrbe vodom kućanstava,odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda na otoku Krku, zbog čega jojse, prije donošenja konačne odluke Agencije o zaštiti tržišnognatjecanja o zlouporabi vladajućeg položaja, omogućuje da sama izmjenisustav tarifiranja i tako prekine s praksom diskriminacije potrošača.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Tvrtka Ponikve d.o.o. iz Krka zlouporabljuje vladajući položaj izravnim nametanjem nepravednih kupovnih cijena na mjerodavnom tržištu opskrbe vodom kućanstava, odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda na otoku Krku, zbog čega joj se, prije donošenja konačne odluke Agencije o zaštiti tržišnog natjecanja o zlouporabi vladajućeg položaja, omogućuje da sama izmjeni sustav tarifiranja i tako prekine s praksom diskriminacije potrošača.

Ocijenilo je to Vijeća za tržišno natjecanje na svojoj sjednici održanoj 1. rujna, a nakon postupka utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja Ponikve d.o.o. pokrenutog na zahtjev Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Vijeće, u priopćenju objavljenom na web stranici Agencije, objašnjava da tvrtka Ponikve od 12. studenog 2004. do danas primjenjuje Odluku o načinu plaćanja i visini cijene komunalnih usluga kojom je svrstala domaćinstva u 32 kategorije potrošača ovisno o količini potrošene vode. Pritom su propisane različite cijene opskrbe vodom u odnosu na količinu potrošene vode i to na način da su diskriminirani potrošači koji troše manje vode, budući da oni plaćaju višu cijenu.

Zbog toga će se toj tvrtki, navodi se, zabraniti svako daljnje takvo postupanje i naložiti donošenje nove odluke kojom će odrediti jedinstvenu cijenu opskrbe vodom kućanstava, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda slobodnim odabirom modela tarifiranja, pod uvjetom da taj model ne diskriminira potrošače.

Do takve zabrane Vijeće je dalo mogućnost Ponikvama da izmjeni postojeći sustav tarifiranja i na taj način prekine s praksom diskriminacije potrošača, odnosno sa zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu.

Vijeće je na nadležno postupanje Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije (HAT) uputilo prigovore tvrtki Divan protiv T-Com-a, kao i VIPnet-a protiv T-Mobilea.

Divan i VIPnet su, naime, upozorili na moguću zlouporabu nadmoćnog položaja T-Com-a, odnosno T-Mobilea ponudom tarifnih paketa "Super" te modela tarifiranja "Simpa profil".

Budući da je Zakonom o telekomunikacijama onemogućavanje zlouporabe nadmoćnog položaja na tržištu, nadzor i regulacija cijena i kakvoća telekomunikacijskih usluga, kao i rješavanje sporova između operatora, dano u nadležnost Hrvatske agencije za telekomunikacije, Vijeće je te prigovore ustupilo HAT-u.

Ocijeni li potrebnim u rješavanju sporova iz područja tržišnog natjecanja na tržištu telekomunikacijskih usluga, HAT može od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražiti mišljenje ili pred njom pokrenuti postupak.

Vijeće je na istoj sjednici dalo i pozitivno mišljenje na nacrt prijedloga novog zakona o državnim potporama, a na konačni prijedlog zakona o poticanju ulaganja mišljenje po kojem je taj prijedlog u znatnoj mjeri usklađen s odredbama Zakona o državnim potporama kao i komparativnim pravom EU koje se odnosi na materiju državnih potpora. No, Vijeće drži i da u tome zakonu treba dodatno razraditi odredbe kojima se uređuje pitanje poreznih povlastica koje se daju razmjerno visini ulaganja, kao i potrebu da se jednako tretiraju ulaganja u velike projekte, bez obzira radi li se o novoosnovanim ili postojećim trgovačkim društvima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙