FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović završila posjet Newportu razgovorom sa Strawom

NEWPORT,2. rujna 2005.(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslovaKolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u petak u Newportu na krajudvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a sbritanskim šefom diplomacije Jackom Strawom.
NEWPORT,2. rujna 2005.(Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u petak u Newportu na kraju dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a s britanskim šefom diplomacije Jackom Strawom.

"Bio je to iznimno dobar sastanak u kojem smo otvoreno razgovarali o provedbi akcijskog plana, a ministar Straw je uhićenje Petrača ocijenio kao pozitivni korak", rekla je ministrica nakon polusatnog bilateralnog razgovora s britanskim kolegom.

Ministrica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je u petak na radnom ručku ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se okupili na dvodnevnom neformalnom sastanku u Newportu u Walesu. Bila je to prigoda da na marginama skupa razgovara s nizom europskih kolega, među njima s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Benom Botom, danskim Per Stig Moellerom, slovenskim Dimitrijem Rupelom i šeficom austrijske diplomacije Ursulom Plassnik.

Ona je svoje sugovornike izvijestila o tome što je dosad učinjeno u Hrvatskoj u provedbi Akcijskog plana, ne samo u njegovu policijskom aspektu, nego i drugim dijelovima poput reforme obavještajnih službi, kadrovskim promjenama u policiji, na sprečavanju curenja informacija i općenito o uvođenju redu u državnu administraciju.

Ministrica je rekla da se iz Newporta vraća "optimističnija", nego što je došla.

"Svi su pozdravili uhićenje Hrvoja Petrača, kao bitni element provedbe Akcijskog plana.

"Moj je dojam da postoji pozitivan pomak u njihovim gledištima, da je napredak u provedbi Akcijskog plana doista realan, da se Hrvatskoj priznaje napredak i ona će odlučno nastaviti s njegovom provedbom"

Ministrica je izrazila očekivanja da će task force, radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, koja će se sastati tijekom ovoga mjeseca, pozitivno ocijeniti napredak i da će to omogućiti otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće.

Taj optimizam dijeli i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik. "Osjećam promjenu raspoloženja u korist Hrvatske i osjećam da je datum početka pregovora sve bliži i bliži", rekla je Plassnik na konferenciji za novinare nakon završetka neformalnog ministarskog sastanka.

U četvrtak je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao da Carla del Ponte priprema novu ocjenu hrvatske suradnje u kojem će uzeti u obzir "nedavni pozitivni razvoj događaja".

Ta izjava odudara od ocjena Carle del Ponte, koja je u četvrtak na konferenciji u Bernu rekla da Hrvatska još ne surađuje u potpunosti, da provedba Akcijskog plana sporo napreduje i da nema kvalitativnih pomaka. Ona se otvoreno zauzela da se nastavi s pritiskom na Hrvatsku, kazavši da bi s otvaranjem pregovora Zagreb smanjio napore na rješavanju slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙