FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri vanjskih poslova EU počeli drugi dan neformalnog sastanka

NEWPORT, 2. rujna 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europskeunije otvorili su u petak u Newportu drugi dan neformalnog sastanka, akasnije tijekom dana trebali bi im se priključiti i šefovi diplomacijazemalja kandidata, Hrvatske i Turske.
NEWPORT, 2. rujna 2005. (Hina) - Ministri vanjskih poslova Europske unije otvorili su u petak u Newportu drugi dan neformalnog sastanka, a kasnije tijekom dana trebali bi im se priključiti i šefovi diplomacija zemalja kandidata, Hrvatske i Turske.

Očekuje se da će ministrica Kolinda Grabar Kitarović ponovno dobiti poruku kako pregovori Zagreba i Bruxellesa ovise o punoj suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw rekao je u četvrtak u Newportu da glavna haška tužiteljica priprema za Europsku uniju novu ocjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, u kojoj će uzeti u obzir nedavni pozitivni razvoj događaja.

"Jučer samo razgovarao s Carlom del Ponte, koja mi je rekla da priprema ocjenu u kojoj će uzeti u obzir nedavni pozitivni razvoj događaja", rekao je Straw na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se okupili u Newportu u Walesu.

"Složili smo se da će se pregovori s Hrvatskom otvoriti kada EU procjeni da ona u potpunosti surađuje s Haškim sudom", rekao je Straw, predsjedatelj Vijeća ministara. "Svi želimo da pregovori počnu i nadam se pozitivnoj ocjeni", dodao je.

Očekuje se da će ministri turskom šefu diplomacije Abdullahu Gulu glede otvaranja pregovora 3. listopada dati pozitivnu ocjenu, ali će na njega vjerojatno biti izvršen pritisak da normalizira odnose sa Ciprom koji se priključio EU 2004. zajedno s još devet zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙