FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straw očekuje da će pregovori s Turskom započeti 3. listopada

NEWPORT,1. rujna(Hina) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Strawizrazio je u četvrtak optimizam da će pristupni pregovori s Turskomzapočeti kako je i predviđeno 3. listopada.
NEWPORT,1. rujna(Hina) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izrazio je u četvrtak optimizam da će pristupni pregovori s Turskom započeti kako je i predviđeno 3. listopada.

"Imajući u vidu ozračje koje je vladalo danas, mislim da sam s razlogom uvjeren da će pregovori početi 3. listopada", rekao je Straw na konferenciji za novinare nakon prvog dana dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se okupili u Newportu u Walesu.

Ministri su najveći dio sastanka u četvrtak posvetili Turskoj, koja je svojom deklaracijom o nepriznavanju Cipra izazvala nezadovoljstvo među pojedinim zemljama članicama, posebice u onima u kojima je ionako postoji suzdržanost u pogledu članstva te zemlje u EU.

Straw je rekao da nitko od njegovih kolega nije doveo u pitanje ranije donijete odluke, da se pregovori s Turskom otvore 3. listopada.

Britanski ministar je rekao da je postignuta i "široka suglasnost" oko protuizjave EU-a, kojom se odgovorilo na tursku deklaraciju o nepriznavanju Cipra.

U toj protuizjavi, koja bi trebala biti usvojena tijekom sljedećeg tjedna, EU bi trebala pozvati Tursku da u potpunosti provodi svoje obveze prema EU i da se ponaša nediskrimanitarno prema svim zemljama članicama.

Turska treba ukloniti "sve prepreke za slobodno kretanje roba, uključujući i prometne restrikcije", kaže se u nacratu protuizjave. Time se traži da Turska ukine zabranu pristajanja ciparskim brodovima u njezinim lukama.

Također se u nacrtu protuizjave navodi da "dok Turska ne ispuni svoje ugovorne obveze prema EU-u, pregovori o pojedinim poglavljima ne mogu biti otvoreni".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙