FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska tvrdi kako neće prihvatiti nove uvjete za EU

ANKARA, 4. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Turski premijer TayyipErdogan izjavio je u četvrtak da Turska ne može prihvatiti nikakvenove uvjete za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom 3.listopada.
ANKARA, 4. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da Turska ne može prihvatiti nikakve nove uvjete za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom 3. listopada.

U prvoj javnoj reakciji na izjavu francuskog premijera Dominiquea de Villepina, koji je u utorak ocijenio da bi Ankara trebala priznati Cipar prije početka pregovora, Erdogan je rekao: "Žaloste nas izjave francuskog premijera i predsjednika (Jacquesa) Chiraca."

Chirac nije javno komentirao pregovore Turske nakon de Villepinove izjave, no francuski dnevnik "Le Figaro", pozivajući se na neimenovane ministarske izvore, piše da se predsjednik složio s premijerovom ocjenom.

Chiracov ured odbio je komentirati pisanje francuskog dnevnika.

Chirac je tradicionalno podupirao tursku kandidaturu za članstvo, no danas je suočen sa sve većim protivljenjem francuskoga biračkog tijela primanju relativno siromašne muslimanske zemlje u EU.

Erdogan je rekao da ga je Chirac prije uvjeravao kako nije potrebno da Turska prizna Cipar prije početka pregovora.

"Mi smo spremni za 3. listopada... Počet ćemo pregovore 3. listopada", istaknuo je Erdogan.

De Villepin je rekao kako sumnja u početak pregovora, dodajući da Ankara mora priznati međunarodno priznatu vladu grčkog Cipra. Turska, naime, priznaje samo državu ciparskih Turaka na tom podijeljenom otoku.

Francuska može blokirati početak pregovora - kao što to može i Cipar - u trenutku kada to jednoglasno treba odobriti 25 država Unije. De Villepin je najavio da će Francuska odlučiti o tome nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u rujnu.

Turska je upozorila kako može priznati Cipar tek nakon cjelokupnoga mirovnog rješenja za taj otok, podijeljen od godine 1974., kada su njezine postrojbe došle na njega kao odgovor na kratki državni prevrat ciparskih Grka, koje je pak poduprla vojna hunta koja je tada vladala u Grčkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙