FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olli Rehn protiv odgode pregovora EU-a s Turskom

HELSINKI, 28. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Europski povjerenik zaproširenje, Olli Rehn, izjavio je da je protiv odgode pregovora učlanstvu Turske u Europskoj uniji, prenijela je agencija dpa.
HELSINKI, 28. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Europski povjerenik za proširenje, Olli Rehn, izjavio je da je protiv odgode pregovora u članstvu Turske u Europskoj uniji, prenijela je agencija dpa.

"Ako se vrata zatvore, EU neće moći utjecati na razvoje u Turskoj", rekao je Rehn u intervjuu koji objavljuje dnevni list Helsingin Sanomat.

"U Turskoj će to biti smatrano kao da su vrata Europe zauvijek zatvorena i vjerojatno će ojačati i konzervativne kemaliste i islamiste", dodao je Rehn.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a trebaju se sastati ovoga tjedna a tom bi prigodom mogli potvrditi 3. listopad kao datum početak pregovora s Ankarom.

Rehn je rekao da je Turska ovoga ljeta ispunila dva kriterija koje je postavio EU, reformu njenog kaznenog zakona i širenje carinske unije na deset novih članica EU-a među kojima je Cipar, zemlja koju Turska ne priznaje.

Rehn je primijetio da EU nije postavila toliko zahtjeva pred početak drugih pregovora.

"Ako je potrebno može se donijeti odluka o dugim razdobljima tranzicije i trajnoj iznimci iz pravila o slobodnom kretanju radne snage. EU može povući kočnicu i otkazati pristupne pregovore ako Turska sustavno krši ljudska prava", rekao je Rehn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙