FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straw: Del Ponte će uzeti u obzir nedavni pozitivni razvoj događaja

NEWPORT,1. rujna(Hina) - Glavna haška tužiteljica priprema za Europskuuniju novu ocjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, u kojoj će uzeti uobzir nedavni pozitivni razvoj događaja, izjavio je u četvrtak uNewportu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.
NEWPORT,1. rujna(Hina) - Glavna haška tužiteljica priprema za Europsku uniju novu ocjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, u kojoj će uzeti u obzir nedavni pozitivni razvoj događaja, izjavio je u četvrtak u Newportu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

"Jučer samo razgovarao s Carlom del Ponte, koja mi je rekla da priprema ocjenu u kojoj će uzeti u obzir nedavni pozitivni razvoj događaja", rekao je Straw na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, koji su se okupili u Newportu u Walesu.

Straw je potvrdio da će se sastanak radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em održati u sljedećih nekoliko tjedana u rujnu i izrazio nadu da će na tom sastanku biti i Carla del Ponte.

Britanski ministar je odbio komentirati ocjene koje je u četvrtak na konferenciji u Bernu iznijela Carla del Ponte da Hrvatska još u potpunosti ne surađuje s ICTY-em.

"Nisam upoznat s onim što je rekla", rekao je Straw.

"Složili smo se da će se pregovori s Hrvatskom otvoriti kada EU procjeni da ona u potpunosti surađuje s Haškim sudom", rekao je Straw, predsjedatelj Vijeća ministara. "Svi želimo da pregovori počnu i nadam se pozitivnoj ocjeni", dodao je.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da ostaje kriterij pune suradnje s Haškim sudom, što se najjasnije može dokazati tako da se odbjeglog generala Gotovinu locira, uhiti i izruči Haagu, "ali puna suradnja također može značiti i da se snažno udari na mrežu potpore i učini sve što se može kako bi se riješio taj problem".

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da se u raspravi o Hrvatskoj još jednom pokazalo nesuglasje među zemljama članicama. "Većina je bila vrlo kritična, bilo je dosta skepse i predrasuda prema Hrvatskoj", rekao je Rupel.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da su za što skoriji početak pristupnih pregovora s Hrvatskom snažno zauzimale Mađarska, Slovenija, Slovačka, Italija i Austrija, dok su suprotni tabor predvodili Finska i Švedska.

U petak, drugi dan sastanka europskim ministrima će se pridružiti i njihove kolege iz Hrvatske i Turske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙