FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Artuković: Zagovornici "ravnoteže krivnje" poriču pravi uzrok rata

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Viši znanstveni suradnik Hrvatskogainstituta za povijest Mato Artuković izjavio je kako zagovornici"ravnoteže krivnje" u biti poriču pravi uzrok rata, agresiju isudjelovanje velikog dijela Srba iz Hrvatske u toj agresiji u imeprojekta "Velike Srbije".
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Viši znanstveni suradnik Hrvatskoga instituta za povijest Mato Artuković izjavio je kako zagovornici "ravnoteže krivnje" u biti poriču pravi uzrok rata, agresiju i sudjelovanje velikog dijela Srba iz Hrvatske u toj agresiji u ime projekta "Velike Srbije".

To je izjavio u opširnom razgovoru "Krivotvorenje hrvatske povijesti - nastavak velikosrpske ideologije", za najnoviji broj Katoličkoga tjednika "Glasa Koncila", komentirajući razna tumačenja najnovije hrvatske povijesti u medijima, publicistici i političkim istupima.

Upitan može li se u svijetlu raznih mitova naći objašnjenje relativiziranja Domovinskog rata, napominje kako ovo što se sada događa u službi je iste ideologije koja u srpskoj političkoj misli ima "nadvremenski karakter".

"'Ugroženost' Srba i 'krivnja' Hrvata se nastavlja i u tumačenju događaja 1990.-1995.", objasnio je, dodavši kako u tome vidi samo "kontinuitet jedne ideologije koja ima svoju jednoipolstoljetnu tradiciju".

Artuković smatra neporecivom činjenicu da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, da su u toj agresiji sudjelovali u velikoj većini i Srbi iz Hrvatske u ime projekta 'Velike Srbije'".

"Pa valjda nitko ne može poreći da su predstavnici Srba u Hrvatskoj proglasili odcjepljenje od Hrvatske i pripajanje hrvatskog područja Srbiji? To je bit, to je uzrok svih sukoba, žrtava i zločina, koje treba sve temeljito istražiti", izjavio je.

Artuković se bavi nacionalnom poviješću novoga vijeka, posebno hrvatsko-srpskim odnosima i ideologijama srpskih stranaka u Hrvatskoj u 19. i početkom 20. stoljeća o čemu je napisao dvije knjige i više znanstvenih priloga.

Kad je 1988. jednoj osobi, našem najboljem poznavatelju problematike 19. stoljeća, donio na čitanje rukopis knjige o ideologiji srpsko-hrvatskih sukoba, koju je napisao 1985., kaže da mu je nakon čitanja rekla: "Pa, ovo je miloševićijada prije sto godina".

Istražujući ideologiju srpskih stranaka u Hrvatskoj i povijest Srbije posebno u 19. stoljeću i do Prvoga svjetskog rata, kako napominje, bilo mu je jasno da će doći do rata.

"Bila mi je jasna metoda po kojoj će se taj rat izazvati", izjavio je, napomenuvši kako je od dolaska Miloševića na vlast "iz dana u dan otkrivao kako se povijest ponavlja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙