FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francusko ministarstvo financija proglasilo strateške sektore

PARIZ, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Francuska smatrabiotehnologiju i telekom-poduzeća zajedno s tradicionalnim jakimsektorima obrambene i svemirske tehnologije strateškim industrijskimsektorima koji zaslužuju posebno brižan odnos vlasti, objavio je usrijedu francuski ministar financija Thierry Breton.
PARIZ, 31. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Francuska smatra biotehnologiju i telekom-poduzeća zajedno s tradicionalnim jakim sektorima obrambene i svemirske tehnologije strateškim industrijskim sektorima koji zaslužuju posebno brižan odnos vlasti, objavio je u srijedu francuski ministar financija Thierry Breton.

Njegove oprezno sročene izjave u intervjuu za jednu radio-postaju nisu uključile navode o konkretnim mjerama ali su pružile nagovještaj o načinu razmišljanja francuske vlade, pa ulagači nervozno očekuju popis sektora koji će biti zaštićeni od preuzimanja u režiji stranih tvrtki.

"Naravno da je - kao i u svim drugim zemljama - riječ o osjetljivim, vrlo osjetljivim sektorima. To se pitanje bitno tiče sektora kao što je obrana, biotehnologija, aeronautička tehnologija. Riječ je o sektorima koji su povezani s našim nacionalnim nasljeđem", kazao je Breton za Europe 1.

Premijer Dominique de Villepin skicirao je kampanju "gospodarskog patriotizma" koja bi trebala obuhvatiti mjere zaštite ključnih kompanija od neprijateljskog preuzimanja iz inozemstva.

Francuski list Les Echos izvijestio je u srijedu da su kasina, biotehnologija i proizvodnja lijekova na popisu 10 ključnih industrijskih sektora koje vlada želi zadržati podalje od inozemnih tvrtki.

List navodi da vladina lista obuhvaća i obranu, presretanje komunikacija, kriptologiju, sigurnosne aktivnosti, oružje, sigurnost informatičke i dualne tehnologije koje se mogu koristiti za civilne i vojne svrhe.

Les Echos primjećuje da na listi nisu navedeni prehrambeni proizvodi koji bi po procjeni mnogih promatrača ipak mogli biti uvršteni naknadno s obzirom na javno iskazano nezadovoljstvo francuskih političara spekulacijama da bi američki div Pepsico mogao objaviti ponudu za prehrambenog diva Danone.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙