FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30sati.
ZAGREB, 26. kolovoza 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada jučer je priopćila da slovenski Prijedlog zakona o proglašenju ekološke zone i epikontinentalnoga pojasa objektivno odražava pokušaj iskazivanja teritorijalnih pretenzija i time je duboko protivan međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa. Odluku slovenske Vlade da prihvati Prijedlog toga zakona i uputi ga u hitnu parlamentarnu proceduru, hrvatska je Vlada ocijenila politički štetnom, jer nije u skladu s obostranim nastojanjima za izgradnjom visokorazvijenih dobrosusjedskih odnosa na temeljima punog uzajamnog povjerenja, prijateljstva i suradnje. Republika Slovenija tim prijedlogom zakona, kako se napominje u priopćenju, odstupa od Konvencije UN o pravu mora i njezinoga osnovnog načela da se obalom određuju svi drugi pojasevi na moru. Hrvatska Vlada posebno naglašava da slovenska odluka i postupak njezinog donošenja odudaraju od sadržaja i duha Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata kojom je potvrđeno da nijedna strana neće donositi odluke kojima bi se stvaralo novo stanje uz granicu. Hrvatska Vlada ovom prigodom ponavlja poziv Republici Sloveniji da prihvati podnošenje spora o granici na moru nekom međunarodnom pravosudnom tijelu koje može osigurati rješavanja tog pitanja u duhu međusobnog povjerenja, prijateljstva i trajne dobrosusjedske suradnje, stoji, uz ino, u priopćenju.

POŽEGA/PODGORAČ - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks obišao je jučer poplavljena područja u Požeško-slavonskoj županiji - Pleternicu i Čaglin te Podgorač u Osječko-baranjskoj županiji. Nakon uvida u stanje na poplavljenim područjima predsjednik Hrvatskog sabora je zajedno s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petrom Čobankovićem razgovarao s gradonačelnikom Pleternice Franjom Lucićem i saborskom zastupnicom Marijom Bajt. Predsjednik Sabora izvijestio je o mjerama sanacije koje treba poduzeti, kao i najnužnijim potrebama kako bi se stanje na poplavljenim područjima normaliziralo.

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te srpske zajednice dogovorili su na jučerašnjem sastanku da će sva djeca u Republici Hrvatskoj, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, učiti jedinstvenu povijest iz odobrenih udžbenika povijesti. Ministarstvo će osigurati preduvjete da se za nastavu povijesti u hrvatskom Podunavlju i drugim multietničkim sredinama odaberu i koriste oni udžbenici koji omogućavaju jedinstven obrazovni sustav te zadovoljavaju najviše stručne standarde, rekao je ministar Dragan Primorac na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa srpskim predstavnicima - Miloradom Pupovcem, Vojislavom Stanimirovićem, Čedomirom Višnjićem i Jovanom Ajdukovićem. Ministar je najavio kako će se od sljedeće školske godine povijest učiti iz novih udžbenika usklađenih s Hrvatskim nacionalnim obrazovnim standardom (HNOS) te dodao da će dodatni materijali za podučavanje najnovije povijesti biti dovršeni, a koristit će nastavnicima i profesorima povijesti kao priručna sredstva.

DUBROVNIK - Spuštanjem zastave Libertas s Orlandova stupa u ponoć su i službeno završene 56. Dubrovačke ljetne igre. Posljednji nastup na ovogodišnjem festivalu pred crkvom Svetog Vlaha imali su Zagrebački solisti i Jazz kvartet Boška Petrovića pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja koji su izveli suitu "Dan u Dubrovniku" Johna Lewisa. Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre okupile su više od 2000 umjetnika iz dvadesetak zemalja svijeta koji su na 19 scenskih prostora izveli 90 programa. U palači Sponza danas će se dodijeliti Nagrade Orlando koje za iznimna dostignuća u dramskom i glazbenom programu dodjeljuje HRT

VIROVITICA - Virovitički gradonačelnik Zvonko Kožnjak otvorio je sinoć u Sportskoj dvorani Tehničke škole Prvo nacionalno prvenstvo Hrvatske u računalnim igrama u sustavu World Cyber Games (WCG) koje se održava do 28. kolovoza. Tristotinjak igrača iz cijele Hrvatske natjecati će se u četiri igre - Halo 2 NFS, Undergraund II, StarCraft BroodWar i WarCraft III. Pobjednici u svakoj kategoriji stječu pravo nastupa na svjetskom prvenstvu u računalnim igrama koje će se održati u Singapureu u studenome. Na igrama će sudjelovati 700 igrača iz 80 zemalja svijeta, a Hrvatska će nastupiti prvi put.

VINKOVCI - U vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" sinoć je otvorena dokumentarna izložba "Izbliza - Hrvati u Australiji", autorice Silvije Letice, voditeljice Odjela za školstvo u Hrvatskoj matici iseljenika. Izložbu je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, istaknuvši da nije bilo iseljene Hrvatske ne bi bilo ni samostalne Hrvatske. Izložba prikazuje slikom i riječju dva stoljeća iseljavanja Hrvata u Australiju. Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Domagoj Ante Petrić na otvaranju izložbe najavio je za iduću godinu izložbu "Hrvati u Novom Zelandu".

SLATINA - Djelatnici policije jučer su na Trgu Ruđera Boškovića, u središtu Slatine, pronašli zaostalu avionsku bombu iz Domovinskoga rata koju je JNA 1991. bacila na grad. Po riječima Spomenka Relića, zamjenika glasnogovornika PU virovitičko-podravske, riječ je o bombi tipa MK 82, dužine 2,21 metar, koja se nalazi na dubini od 6 metara. Nakon detaljnih izvida i procjene situacije, stručnjaci protueksplozijskog odjela odlučit će na koji način bombu treba ukloniti i uništiti, rekao je Relić na konferenciji za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙