FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reuters: Hrvatska je ispred Bugarske i Rumunjske glede gospodarskih reformi

LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Smatra se da je Hrvatskaglede gospodarskih reformi ispred Bugarske i Rumunjske, koje bi u EUtrebale ući 1. siječnja 2007., ali bez obzira na to i na snažnupotporu nekih zemalja članica Europske unije, činjenica da ne uspijevauhititi haškog bjegunca Antu Gotovinu šteti njezinu ugledu, piše učetvrtak agencija Reuters.
LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Smatra se da je Hrvatska glede gospodarskih reformi ispred Bugarske i Rumunjske, koje bi u EU trebale ući 1. siječnja 2007., ali bez obzira na to i na snažnu potporu nekih zemalja članica Europske unije, činjenica da ne uspijeva uhititi haškog bjegunca Antu Gotovinu šteti njezinu ugledu, piše u četvrtak agencija Reuters.

Hrvatska je, kad ne bi bilo pitanja Ante Gotovine, "mnogo kvalificiranija da se pridruži Europskoj uniji" od Bugarske i Rumunjske, ocijenio je Lars Christensen, jedan od 34 analitičara uglednih financijskih i gospodarskih institucija širom EU koji su za Reuters govorili o izgledima nekih zemalja za priključenje Uniji.

Oni smatraju da bi se Hrvatska mogla priključiti bruxelleskom klubu 2010., a godine koje spominju variraju od 2008. do 2015.

Osim problema Gotovine, nakon odbijanja europskog Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj, zemlje koje još nisu počele pregovore o pridruživanju, kao što su Hrvatska ili Srbija, imat će još teži put prema Europskoj uniji, smatra većina političkih analitičara.

Dva referendumska odbijanja europskog Ustava - koja se često objašnjavaju upravo protivljenjem građana daljnjem proširenju - povećala su opasnost i za Bugarsku i Rumunjsku, smatra 16 od 30 analitičara koji su odgovorili na to pitanje.

Srbija također mora učiniti mnogo više kako bi uhitila ratne zločince, dodaje agencija.

"Europska unija, čini se, nije voljna brzo ići na daljnje proširenje pa će Hrvatska i Srbija i Crna Gora morati pričekati", smatra Zsolt Papp iz ABN AMRO-a u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙