FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu želi voditi Likud umjesto Sharona

TEL AVIV, 30. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Bivši izraelski ministarfinancija Benjamin Netanyahu objavio je u utorak svoju kandidaturu zadužnost predsjednika vladajuće stranke Likud umjesto premijera ArielaSharona, uključujući se tako u utrku za vlast uoči sljedećihparlamentarnih izbora.
TEL AVIV, 30. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Bivši izraelski ministar financija Benjamin Netanyahu objavio je u utorak svoju kandidaturu za dužnost predsjednika vladajuće stranke Likud umjesto premijera Ariela Sharona, uključujući se tako u utrku za vlast uoči sljedećih parlamentarnih izbora.

"Danas najavljujem kandidaturu za upravljanje pokretom Likud kako bih ga doveo do pobjede na sljedećim izborima i formiranja nove vlade u duhu stranke", izjavio je Netanyahu na tiskovnoj konferenciji u Tel Avivu.

"Siguran sam da to mogu postići i zato danas podnosim kandidaturu na čelo stranke i mjesto premijera", dodao je on.

Interne ankete provedene unutar stranke Likud pokazuju da su dvojica kandidata prilično izjednačeni u naklonosti članova Likuda, iako je Sharon daleko popularniji među izraelskim stanovništvom od Netanyahua.

Sljedeći izbori u Izraelu predviđeni su za studeni 2006. ali je Sharonova koalicijska vlada prilično nesigurna tako da analitičari računaju da su prijevremeni izbori vrlo vjerojatni.

Netanyahuova najava kandidature za vodstvo Likudom, praćena žestokim političkim napadom na Sharona, uslijedila je usred realizacije premijerovih planova o jednostranom izraelskom povlačenju iz Pojasa Gaze, potez kojeg podržava veliki dio izraelskih građana, ali ga čvrsta jezgra Likudovih ultrakonzervativaca odbija kao izdaju temeljnih načela stranke.

"Čovjek koji je dobio vaše glasove okrenuo vam je leđa. Napustio je načela Likuda", rekao je Netanyahu svojim pristašama izravno napadajući Sharona. Sharon slijedi "liniju koncesija i protuusluga" i kreće "putem ljevice". "Moramo se vratiti vrijednostima koje Sharon gazi nogama", zatražio je Netanyahu.

Očekujući kandidaturu svog protivnika, premijer Sharon već je u tv-intervjuu u ponedjeljak navečer startao preventivni udar na Netanyahua, kazavši kako je to "čovjek koji lako pada u paniku i izgubi samokontrolu". To nije osoba podobna da upravlja sudbinom države koja ima toliko problema kao Izrael, rekao je Sharon istaknuvši kako je Netanyahu uvijek iznova pobjegao pred odgovornošću.

Odnos Ariela Shrona i Benjamina Netanyahua obilježen je dugim, ogorčenim rivalitetom. Netanyahu koji je od 1996. do 1999. bio premijer države, zadnjih je godina bio ministar financija u Sharonovoj vladi. Podnio je ostavku na dužnost u znak prosvjeda protiv uklanjanja židovskih naselja koje je počelo 15. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙