FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija apelira - dajmo rijekama prostora

ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Nevladina ekološka udruga Zelenaakcija zalaže se da se u hrvatskom vodnom gospodarstvu prihvati sustavtzv. "davanja prostora rijeci", novog sustava obrane od poplava kojirijekama ostavlja širi pojas u poplavnoj nizini i pogodujebioraznolikosti, umjesto dugogodišnjeg kanaliziranja, pravljenjaravnih kanala koji u kratkom roku ne mogu prihvatiti velike količinevode.
ZAGREB, 29. kolovoza 2005. (Hina) - Nevladina ekološka udruga Zelena akcija zalaže se da se u hrvatskom vodnom gospodarstvu prihvati sustav tzv. "davanja prostora rijeci", novog sustava obrane od poplava koji rijekama ostavlja širi pojas u poplavnoj nizini i pogoduje bioraznolikosti, umjesto dugogodišnjeg kanaliziranja, pravljenja ravnih kanala koji u kratkom roku ne mogu prihvatiti velike količine vode.

"Vrijeme je da Hrvatska počne učiti na tuđim pogreškama i da usvoji novi način obrane od poplava, kako se i idućih godina ne bi ponavljale današnje slike iz Međimurja i Slavonije. Ogromna sredstva uložena u kanaliziranje naših rijeka mogu se svrsishodnije upotrijebiti, jer ovako ne štite od poplava, a štete bioraznolikosti", navodi u današnjem priopćenju Zelena akcija.

Dodaje kako poučene lošim iskustvom zapadnoeuropske zemlje razvijaju novi sustav koji rijekama ostavlja širi pojas u poplavnoj nizini, tzv. "davanja prostora rijeci", a to uključuje revitalizaciju močvarnih područja koja izuzetno dobro rade na zaštiti od poplava jer mogu prihvatiti velike količine vode i revitalizaciju vodotoka iz kanaliziranog u meandrirajući kako bi se usporio vodni val".

U Hrvatskoj je dobar primjer takvog pristupa Lonjsko polje, veliko močvarno područje koje štiti Zagreb od poplava i predstavlja dobar uzor i na međunarodnoj razini.

"Unatoč takvom dobrom primjeru, vodno gospodarstvo u Hrvatskoj još nije prihvatilo sustav "davanja prostora rijeci", pa se vodotoci i dalje kanaliziraju, a poplavne nizine sužavaju, navodi Zelena akcija u priopćenju koje je potpisala Irma Popović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙