FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Desetogodišnji Iranac tuži australsku vladu

SYDNEY, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Desetogodišnji Iranac tužiaustralsku vladu zbog psihološkog poremećaja od kojeg je oboliotijekom dvije godine koje je sa svojom obitelji proveo u zloglasnimcentrima za imigrante.
SYDNEY, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Desetogodišnji Iranac tuži australsku vladu zbog psihološkog poremećaja od kojeg je obolio tijekom dvije godine koje je sa svojom obitelji proveo u zloglasnim centrima za imigrante.

Shayan Badraie tvrdi da je obolio od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) tijekom boravka u centrima za imigrante Woomera u Južnoj Australiji i Villawood u Sydneyu od 2000. do 2002. godine.

"Ovaj slučaj ne odnosi se na politiku prisilnog pritvora", rekao je u ponedjeljak njegov odvjetnik pred sudom u Sydneyu.

"Riječ je o načinu na koji se ona provodi i trajnoj šteti nanesenoj djetetu jer se režim nije pobrinuo za njegove zdravstvene potrebe", rekao je.

Australska politika prisilnog pritvaranja ilegalnih imigranata među najstrožim je na svijetu i igrala je veliku ulogu u četiri uzastopne izborne pobjede konzervativne vlade premijera John Howarda.

Stroga politika uključuje pritvaranje ilegalnih došljaka, ilegalnih radnika i ljudi koji u zemlji ostanu nakon isteka vize i to u logorima okruženim bodljikavom žicom u australskoj divljini u kojima često provode godine prije nego njihovi slučajevi budu razmotreni. Australska vlada zbog takve je prakse na udaru oštrih kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Iranski dječak iz ovog slučaja, prema njegovu odvjetniku, zbog traumatizirajućih iskustava u pritvoru postao je anksiozan, imao je noćne more i izgubio apetit, a nije dobio odgovarajući skrb. Nakon puštanja na slobodu i dalje ima problema s jelom, spavanjem i socijalizacijom u školi.

Badraie i njegova obitelj dobili su status izbjeglica 2002. godine.

Dječak sada traži odštetu od australske vlade i tvrtke koja je tada upravljala centrima za imigrante.

Australska vlada pustila je na slobodu posljednjih 42 djece iz centara za imigrante u srpnju ove godine nakon interne pobune protiv Howardove nepopustljivosti.

Vlada je ove godine imala čitav niz neugodnosti zbog problema s imigrantima, uključujući nepotrebno pritvaranje i deportaciju dviju mentalno oboljelih Australki.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙