FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tikrit: Prosvjedi protiv ustava u uporištu Sadama Huseina

TIKRIT, 29. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Stotine pristaša svrgnutogiračkog predsjednika Sadama Huseina prosvjedovale su u ponedjeljak uTikritu, uporištu njegovih sljedbenika, odbacujući nacrt iračkogustava koji je usuglašen u nedjelju.
TIKRIT, 29. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Stotine pristaša svrgnutog iračkog predsjednika Sadama Huseina prosvjedovale su u ponedjeljak u Tikritu, uporištu njegovih sljedbenika, odbacujući nacrt iračkog ustava koji je usuglašen u nedjelju.

Prosvjednici su se okupili pred glavnom džamijom u tome sunitskom gradu 180 km sjeverno od Bagdada s natpisima i porukama "Ne, ne ustavu! Da, da jedinstvenom Iraku!".

Drugim su natpisima poručivali da odbacuju "federalizam" te su izvikivali slogane u čast svrgnutog predsjednika, koji u zatvoru čeka skoro suđenje za genocid.

Suniti su čak sloganima iskazivali potporu radikalnom kleriku Moqtadi al-Sadru iz islamske zajednice šijita, koji su većinski u Iraku. Taj mladi vjerski vođa okuplja uglavnom siromašne šijite, koji se protive federalnom ustrojstvu Iraka, dok upravo takav oblik zagovaraju preostali šijiti, ali i kurdski narod koji živi na sjeveru Iraka i već uživa autonomiju.

Tekst što ga je pročitao predstavnik Odbora muslimanskih ulema poziva Iračane da se "usprotive američkoj zavjeri kojom se Irak želi podijeliti u male kantone".

Sunitski pregovarači, pozvani da sudjeluju u pisanju ustava odbacili su nekoliko članaka za koje drže da prijete jedinstvu zemlje, poglavito one paragrafe koji se odnose na federalizam.

Tijekom dvosatnog prosvjeda policija nije intervenirala, a američki su helikopteri nadlijetali grad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙