FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kirkuk: suniti i šijiti prosvjeduju protiv prijedloga federalizacije Iraka

HAWIJA, 24. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Oko 400 sunitskih Araba tešijita, sljedbenika radikalnog vjerskog vođe Moqtade al-Sadra, okupilose u srijedu u Hawiji jugozapadno od Kirkuka prosvjedujući protivprijedloga ustava kojim se planira federalno ustrojstvo Iraka.
HAWIJA, 24. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Oko 400 sunitskih Araba te šijita, sljedbenika radikalnog vjerskog vođe Moqtade al-Sadra, okupilo se u srijedu u Hawiji jugozapadno od Kirkuka prosvjedujući protiv prijedloga ustava kojim se planira federalno ustrojstvo Iraka.

Natpisima "Da za jedinstvo, ne za podjelu" te "Cijeli Irak je za sve Iračane" prosvjednici su se odazvali pozivu sunitskog plemenskog vođe šeika Abdula-Rahmana Mizhera.

"Ovdje smo da kažemo kako ćemo potpuno odbaciti nacrt (ustava) i izići ćemo na birališta kako bismo glasno rekli 'Ne'", kazao je šeik.

Mnogi se Arapi u Hawiji protive federalizaciji jer je smatraju taktikom kurdskog naroda da širi svoje granice samouprave na ostali dio sjevera.

Protivljenje pregovarača iz redova sunitskih Arapa federalizaciji jedan je od glavnih razloga koji je u ponedjeljak kasno navečer doveo do odgode glasovanja u parlamentu o prijedlogu novog ustava.

Pregovarači triju zajednica, šijitske, sunitske te Kurda sastat će se u Bagdadu u pokušaju da razriješe razmimoilaženja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙