FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka izražava žaljenje zbog turske deklaracije o Cipru

ATENA, 30. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Grčka je u subotu izrazilažaljenje zbog turske deklaracije o nepriznavanju Cipru, kojom jeAnkara potratila potpisivanje protokola o proširenju carinske unije na10 novih članica EU-a.
ATENA, 30. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Grčka je u subotu izrazila žaljenje zbog turske deklaracije o nepriznavanju Cipru, kojom je Ankara potratila potpisivanje protokola o proširenju carinske unije na 10 novih članica EU-a.

Tim potpisom "Turska je formalno ispunila obvezu prema EU-u i prema zemljama članicama, dakle i prema Cipru. Istodobno, s tom jednostranom deklaracijom, Turska inzistira na produžavanju jednog političkog i pravnog paradoksa. Ona inzistira na nepriznavanju jedne članice u trenutku dok se priprema za početak pregovora o pristupu EU-u", kaže se u priopćenju grčkog ministarstva vanjskih poslova.

"Taj paradoks mora nestati. Što prije to bolje", dodaje se u priopćenju.

Turska je u petak navečer u Bruxellesu potpisala protokol o proširenju carinske unije s EU-om na deset novih članica, koje su u EU ušle 1. svibnja 2004. godine. To je posljednji uvjet koji je EU postavila Turskoj za otvaranje pristupnih pregovora, zakazanih za 3. listopoda. Prije toga, zemlje članice EU-a trebaju jednoglasno prihvatiti pregovarački okvir za Tursku.

Istodobno s potpisivanjem protokola, Turska je objavila deklaraciju u kojom izrijekom navodi da taj potpis ne znači priznanje Cipra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙