FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa u Europu bi mogla stići preko Balkana

SOFIJA, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ptice koje iz Sibira putujuna jug kako bi prezimile mogle bi na Balkanski poluotok donijetismrtonosni oblik ptičje gripe i miješajući se s drugim jatima izsjeverne Europe prenijeti ga dalje, upozoravaju u četvrtakznanstvenici.
SOFIJA, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Ptice koje iz Sibira putuju na jug kako bi prezimile mogle bi na Balkanski poluotok donijeti smrtonosni oblik ptičje gripe i miješajući se s drugim jatima iz sjeverne Europe prenijeti ga dalje, upozoravaju u četvrtak znanstvenici.

Milijuni ptica migriraju svake godine u crnomorske zemlje Rumunjsku i Bugarsku, koje imaju blaže zime, zbog čega bi virus ptičje gripe preko tog područja mogao ući u središnju Europu. Virus je iz jugoistočne Azije već stigao do Rusije.

Samuel Jutzi, voditelj UN-ove agencije za praćenje i nadzor te bolesti, rekao je da njezino brzo širenje ukazuje na to da bi je ptice selice mogle prenositi preko velikih udaljenosti i da bi do Balkana mogla stići za nekoliko mjeseci.

Smrtonosni oblik virusa ptičje gripe, H5N1, desetkovao je perad u jugoistočnoj Aziji i u posljednje dvije godine usmrtio više od 50 ljudi.

Virus H5N1 službeno je registriran u šest ruskih regija u Sibiru i na Uralu, a potvrđen je i u susjednom Kazahstanu.

Stručnjaci strahuju da bi taj soj virusa mogao mutirati u oblik koji se brzo širi među ljudima i izazvati pandemiju koja bi mogla usmrtiti desetke milijuna ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙