FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: otkazano glasovanje o Ustavu, sukobi među frakcijama

ZAGREB/BAGDAD, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Irački parlamentneće u četvrtak glasovati o predloženom tekstu Ustava i nije zakazananova sjednica, objavio je voditelj parlamentarne službe za tisak dokagencije javljaju o žrtvama međufrakcijskih obračuna s naglaskom napodjelu nastalu među većinskim šijitima.
ZAGREB/BAGDAD, 25. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Irački parlament neće u četvrtak glasovati o predloženom tekstu Ustava i nije zakazana nova sjednica, objavio je voditelj parlamentarne službe za tisak dok agencije javljaju o žrtvama međufrakcijskih obračuna s naglaskom na podjelu nastalu među većinskim šijitima.

Voditelj parlamentarne službe za javnost Bishro Ibrahim kazao je u četvrtak kako je sjednica otkazana i dodao da nije utvrđen novi rok zasjedanja Nacionalne skupštine koje je već bilo odgođeno u ponedjeljak kako bi strane dobile trodnevni rok za konzultacije u pokušaju da se dogovore oko nacrta Ustava.

Umjesto dogovora Irak u četvrtak bilježi nove žrtve međufrakcijskih sukoba.

Koplja se lome oko prijedloga federativnog ustroja Iraka, koji su u srijedu prihvatili Kurdi a oni sa šijitima dominiraju iračkim parlamentom.

Federaciju pak odbacuju manjinski suniti, koji su u vrijeme vladavine bivšeg režima Sadama Huseina dominirali zemljom. Suniti strahuju da bi se, s uporištem u predloženom federalnom ustroju, sjeverni dio Iraka mogao otcjepiti s autonomaškim Kurdima a do otcjepljenja bi moglo doći i na šijitskom jugu.

Novost je, međutim, da je podjela nastala i u korpusu većinskih šijita pa tako federativni prijedlog prihvaćaju pristaše proameričke aktualne iračke vlade ali odbacuju ga šijiti sljedbenici radikalnog vjerskog vođe Moqtada al-Sadra.

Nacionalist Sadr, čovjek tridesetih godina, uživa povjerenje siromašnih šijita a pritom koristi i ugled svojega oca ubijenog tijekom Sadamova režima 1999. Iako je već dvaput vodio pobunu u Iraku protiv strane okupacije te iako je njegova milicija, zvana Mehdijeva vojska, bila poražena, on još uvijek ima znatan utjecaj.

Stoga ozbiljne posljedice ima njegova odluka da se zapravo približi sunitima tvrdeći, kao i oni, da je predloženi tekst ustava put za raspad cjelovitog Iraka.

"Takav Ustav nije prihvatljiv... Federalizacija sama po sebi je dobra, a ne u trenutačnim okolnostima okupacije", rekao je a prenijela agencija Reuters.

Al-Sadr je u četvrtak prozborio ipak pomirljivim tonom pozivajući svoje sljedbenike da prekinu sukobe koji se nastavljaju nakon što je u srijedu njegov ured spaljen a četvorica njegovih pristaša ubijena.

Al-Sadrov glasnogovornik za nasilje je okrivio Badrove brigade, oružano krilo najmoćnije šijitske stranke u vladajućoj koaliciji (SCIRI).

Noću na četvrtak al-Sadrove pristaše sukobile su se s provladinom policijom i protivničkim šijitskim milicijama u svetome gradu Najafu ali i u drugim gradovima na jugu zemlje. Najmanje je šest osoba ubijeno a deseci su ranjeni, prema bolničkim izvorima.

U Amari blizu Basre, ubijen je policajac u zoru u sukobu s borcima lojalnima al-Sadru koji su okupirali prostorije Badrove brigade, objavio je vladnih dužnosnik.

U četvrtak je otkriveno 36 mrtvih tijela južno od Bagdada na cesti za Badrah, blizu iranske granice. Radi se o muškarcima u donjem rublju s ranama od metka ispaljenima u glavu.

Agencija Associated press podsjeća na sukobe proteklih dana između šijita i sunita i navodi kako nije jasno kojoj su frakciji pripadale žrtve.

Agencija France presse javila je da su dvojica tjelohranitelja iračkog predsjednika Jalala Talabanija ubijena a sedmorica ranjena u četvrtak u napadu na cesti 120 kilometara sjeverno od Bagdada, objavila je iračka policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙