FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak sukoba u Iraku

MOSUL, 20. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Irački policajci i američke snageubile su u subotu u Mosulu trojicu iračkih pobunjenika i zaplijeniliautomobil kojim su u petak oteta tri člana iračke Islamističkestranke, objavila je policija.
MOSUL, 20. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Irački policajci i američke snage ubile su u subotu u Mosulu trojicu iračkih pobunjenika i zaplijenili automobil kojim su u petak oteta tri člana iračke Islamističke stranke, objavila je policija.

Zasad je nejasno jesu li ubijeni gerilci oteli tri sunita dok su lijepili plakate kojima su poticali stanovnike da se registriraju i glasuju na referendumu 15. listopada i naposlijetku ih ubili u blizini džamije.

Do sukoba s pobunjenicima je došlo kada se patrola američke vojske i iračke policija našla pod vatrom iz automobila.

U Bagdadu i u sunitskim dijelovima Iraka u subotu je u nekoliko incidenata poginulo deset Iračana, među kojima sedam vojnika i dva policajca, objavili su policijski izvori.

"Pobunjenici su bacili granatu na ophodnju iračke vojske u blizini Falluje, pri čemu su poginula tri vojnika", rekao je policijski kapetan Jawad Abdellatif.

U lizini Chorgata, oko 300 km sjeverno od Bagdada, ubijena su još četvorica iračkih vojnika u sukobu s pobunjenicima koji su na policijsko vozilo ispalili raketu, potvrdili su izvori iračke vojske.

U Bagdadu su nepoznati napadači u razmjeni vatre s policijom ubili dva policajca te ranili još dvojicu, objavilo je iračko ministarstvo informiranja.

U blizini Samare, oko 125 km sjeverno od Bagdada, u pucnjavi pobunjenika i policije poginula je jedna Iračanka.

Istovremeno u subotu, oko 1.500 sunita i šijita izašlo je na ulice Kirkuka na sjeveru zemlje kako bi prosvjedovali protiv federalizacije Iraka predviđene nacrtom ustava o kojem će parlament raspravljati 22. kolovoza.

Prosvjednici, među kojima su i sljedbenici šijitskog čelnika Moqtade al-Sadra, nosili su iračke zastave i transparente "Kirkuk je irački" i "Ujedinjeni Irak je jači od svega".

Kurdi, glavni zagovornici feredativnog ustroja zemlje, žele da Kirkuk, oko 250 kilometara sjeverno od Bagdada, bude dijelom poluautonomnog područja pod njihovom kontrolom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙