FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović pisala indonezijskom kolegi povodom slučaja "Mirna"

ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskihposlova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović uputila je usrijedu pismo svom indonezijskom kolegi Hassanu Wirayudi povodom upadapripadnika indonezijskih vojnih snaga na nenaoružani hrvatskitrgovački brod "Mirna" u indonezijskom gradu Surabayi i prinudnogzadržavanja članova posade broda, hrvatskih državljana, priopćilo jeMinistarstvo.
ZAGREB, 24. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u srijedu pismo svom indonezijskom kolegi Hassanu Wirayudi povodom upada pripadnika indonezijskih vojnih snaga na nenaoružani hrvatski trgovački brod "Mirna" u indonezijskom gradu Surabayi i prinudnog zadržavanja članova posade broda, hrvatskih državljana, priopćilo je Ministarstvo.

Kako se navodi u priopćenju, Grabar-Kitarović je izrazila duboku zabrinutost i zapanjenost hrvatske Vlade i cjelokupne hrvatske javnosti jučerašnjom akcijom pripadnika indonezijskih oružanih snaga i njihovim zaposjedanjem hrvatskog broda.

Podsjetila je na ozbiljne implikacije tog čina, kao i na odluku indonezijskih sudskih vlasti donesenu početkom svibnja ove godine prema kojoj je indonezijska mornarica trebala dopratiti hrvatski brod do međunarodnih voda, što se nije dogodilo, priopćeno je.

Ministrica Grabar-Kitarović je također istaknula da je u ovom slučaju nužno voditi računa o gospodarskom i političkom aspektu cijele situacije, ali prvenstveno o humanitarnom, imajući u vidu dobrobit članova posade hrvatskog broda.

Ministrica je zatražila trenutačno oslobađanje članova posade, isplovljavanje hrvatskog broda u međunarodne vode, te pozvala da odgovorni za taj čin budu primjereno sankcionirani.

Djelatnik hrvatskog veleposlanstva u Džakarti posjetio je hrvatski brod i uvjerio se da su kapetan i članovi posade broda dobro, priopćeno je iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙