FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagađenje povezano s rakom u djece

NEW YORK, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Izlaganje neposrednonakon rođenja, a čak i prije, plinovima nastalima izgaranjem, osobitoispušnim plinovima motora, povezano je s razvojem raka u djece, naprimjer s leukemijom, kaže se u jednom izvještaju objavljenom uVelikoj Britaniji.
NEW YORK, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Izlaganje neposredno nakon rođenja, a čak i prije, plinovima nastalima izgaranjem, osobito ispušnim plinovima motora, povezano je s razvojem raka u djece, na primjer s leukemijom, kaže se u jednom izvještaju objavljenom u Velikoj Britaniji.

"Ovi rezultati potvrđuju relativnu bliskost raka novorođenčadi s izloženošću nekim emisijama naftnoga podrijetla te s industrijskim lokacijama za koje se zna da emitiraju takve materijale", kaže dr. E. G. Knox sa sveučilišta u Birminghamu u tekstu objavljenom u rujanskome broju časopisa Journal od Epidemiology and Community Health.

U svojoj studiji dr. Knox povezao je takva kritična mjesta koja emitiraju specifične kemikalije, a karte je našao na internetu, s mjestima rođenja djece koja su prije 16. godine umrla od leukemije ili drugih oblika raka.

Povećana opasnost od raka u djece uočena je na takvim mjestima, a povezuje se s raznim kemikalijama, od ugljičnog monoksida, do dušikovih oksida i 1,3-butadiena.

Iako se mnoge od tih veza doimaju umjetnima, ostaje jedna pouzdana veza s 1,3 butadienom i ugljičnim monoksidom.

Knox je uočio da su te kemikalije, a uglavnom su dio ispušnih plinova motora, snažan predviđač raka u djece. Na primjer, istovremena izloženost 1,3-butadienu i obližnjoj autobusnoj postaji povećava opasnost od raka za 12,6 puta.

Knox kaže kako njegovi podaci pokazuju da su sadašnji standardi za 1,3-butadien na radnome mjestu možda preniski da bi djeca bila zaštićena od raka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙