FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik: najbolja poslijeratna turistička sezona

ŠIBENIK, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Na šibenskom je području u sedamovogodišnjih mjeseci ostvarena 431 tisuća turističkih noćenja, što je55 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, istaknuto je nadanašnjoj sjednici Vijeća gradske Turističke zajednice održanoj naotoku Obonjanu.
ŠIBENIK, 19. kolovoza 2005. (Hina) - Na šibenskom je području u sedam ovogodišnjih mjeseci ostvarena 431 tisuća turističkih noćenja, što je 55 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, istaknuto je na današnjoj sjednici Vijeća gradske Turističke zajednice održanoj na otoku Obonjanu.

Ocijenjeno je da je takav rast turističkog prometa među najvišima u Hrvatskoj, te da je ovogodišnja turistička sezona u toj županiji najuspješnija od završetka Domovinskog rata.

Po riječima direktorice Ureda šibenske Turističke zajednice Ksenije Grubišić, tako dobri turistički rezultati posljedica su prije svega povećanja broja noćenja u hotelskom naselju "Solaris" za 52 posto, ali i dobre popunjenosti ostalih kapaciteta na šibenskom području.

Tako turističko naselje Jadrija bilježi porast noćenja od čak 248 posto, a poduzeće Otok mladosti na Obonjanu od 170 posto. Do kraja sezone, kako se očekuje, na tom će otoku biti ostvareno 50 tisuća noćenja, što bi bilo tri puta više nego lani.

Gotovo polovicu turističkih noćenja na šibenskom području ostvarili su Nijemci, Slovenci i domaći gosti.

No, na sjednici Vijeća upozoreno je da dobre turističke rezultate na šibenskom području ne prati i primjerena naplata boravišne pristojbe u privatnom sektoru.

Naime, do kraja srpnja trebala je biti naplaćena trećina od ukupno 760 tisuća kuna boravišne pristojbe koliko je u privatnom sektoru planirano za cijelu sezonu, ali je u tom je razdoblju ostvareno svega 18 posto, rečeno je na sjednici Vijeća turističke zajednice.

To je tim čudnije, istaknuto je, što su kazne za neplaćanje boravišne pristojbe velike i iznose od tisuću do 10 tisuća kuna.

Slaba naplata boravišne pristojbe samo se dijelom može opravdati zbunjenošću privatnih iznajmljivača, od kojih neki ne razlikuju plaćanje poreza od uplate za boravišnu pristojbu, kazala je Ksenija Grubišić.

Napominje kako, po svemu sudeći, svoj dio poslao nije odradio ni Državni inspektorat, te je od toga tijela zatražen nadzor u naplati boravišne pristojbe u privatnom smještaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙