FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POSLOVNI PREGLED broj 433

ZAGREB, 19. kolovoza 2005. (Hina) - POSLOVNI PREGLED broj 433
ZAGREB, 19. kolovoza 2005. (Hina) - POSLOVNI PREGLED broj 433

13. - 19. kolovoza 2005.

SADRŽAJ:

VLADA POVUKLA SUGLASNOST O LIBURNIJI I RAZRIJEŠILA OSTOVIĆA

POLANČEC: VLADA ODLUČNA VRATITI DIONICE LRH

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ISPITUJE SPORAZUM IZMEĐU HFP-A I HOLDINGA

TROŠARINE NA NAFTNE DERIVATE ZA SADA SE NEĆE MIJENJATI

POLANČEC S PREDSTAVNICIMA UDRUGE "BABY-BEEF"

HFP: TRI NEOBVEZUJUĆE PONUDE ZA JADROPLOV

INFLACIJA NA GODIŠNJOJ RAZINI 3,1 POSTO

SN I DOM HOLDING SPREMNI NA NOVE PREGOVORE S VLADOM OKO LRH

CROATIA AIRLINES PREVEZLA MILIJUNTOG PUTNIKA U OVOJ GODINI

MARASKA PRODANA MERKOSU, KOJI JE VLASNIŠTVU SAPONIJE

BELUPO: PRODAJA LIJEKOVA PORASLA PET POSTO

RADNICI SLADORANE TRAŽE PONIŠTENJE POZIVA ZA KUPNJU DIONICA TE TVRTKE

SUNČANI HVAR SMANJIO GUBITAK U PRVOM POLUGODIŠTU

ULJANIK: TALIJANSKOM BRODARU PREDAN BROD ZA PRIJEVOZ AUTOMOBILA

HERBOS OSTVARIO TROSTRUKO VEĆU DOBIT U PRVOM POLUGODIŠTU

BULIĆ: USPJEŠNA TURISTIČKA SEZONA

TERETNI PRIJEVOZNICI PRI HGK ZA PONIŠTENJE NATJEČAJA ZA TRANSPORT TLM-A

NHS: BIO-DIZEL RJEŠENJE ZA HRVATSKU

BA-CA: U IDUĆIM MJESECIMA HRVATSKA ĆE ZAPOČETI PREGOVORE ZA PRISTUP EU

1. AKTIVNOSTI VLADE, HRVATSKOG SABORA I OSTALIH INSTITUCIJA

VLADA POVUKLA SUGLASNOST O LIBURNIJI I RAZRIJEŠILA OSTOVIĆA

Hrvatska Vlada u srijedu je na telefonskoj sjednici povukla odluku o suglasnosti da se većinski paket dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela preda dvama holdinzima radi namirenja državnog duga iz postupka kuponske privatizacije te je dužnosti razriješila predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damira Ostovića. Kako je priopćeno iz Vladina Ureda za odnose s javnošću, Vlada je time stavila izvan snage svoju odluku od 4. kolovoza o davanju suglasnosti na prijedlog HFP-a na Sporazum o nagodbi HFP-a sa SN Holdingom i DOM Holdingom. Vlada je također donijela zaključak da se zbog propusta u postupku pripreme prijedloga za Vladu o izuzimanju od prodaje i prijenosu dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. i davanju suglasnosti na Sporazum o nagodbi HFP-a sa SN Holdingom i DOM Holdingom, razrješuje predsjednik HFP-a Damir Ostović. Upućen je i prijedlog Upravnom odboru HFP-a da se dužnosti razriješi potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac. Od Državnog odvjetništva Vlada očekuje nastavak aktivnosti na zaštiti pravnih interesa Republike Hrvatske u sporu s tužiteljima SN Holdingom i DOM Holdingom. Također je imenovala Grgu Ivezića, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, vršiteljem dužnosti predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, sa zadaćom stvaranja uvjeta za objedinjavanje poslova upravljanja državnom imovinom.

POLANČEC: VLADA ODLUČNA VRATITI DIONICE LRH

Politička je odluka Vlade da ponovno dođe u posjed dionica Liburnia Riviera Hotela (LRH), a slijede intenzivni razgovori, pregovori sa dva holdinga i pronalaženje puta da se to provede, izjavio je u srijedu potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Holdinzi su spremni na nove pregovore i traženje zajedničkog rješenja kako bi Vlada ponovno postala vlasnik dionica LRH, kazao je Polančec, koji je o tome telefonski razgovara s članom Uprave Dom Holdinga Darkom Ostojom. Polančec tumači da će se za vraćanje dionica LRH s dva holdinga trebati sklopiti novi sporazum. Pri tom će se, napominje, morati imati u vidu i da su dva holdinga već vratila 160 milijuna kuna na račun HFP-a, te povukli sve druge tužbe protiv HFP-a i države.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO ISPITUJE SPORAZUM IZMEĐU HFP-A I HOLDINGA

Državno odvjetništvo priopćilo je u srijedu da su, "uvidom u Sporazum između Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) sa SN Holdingom i DOM Holdingom, uočene određene okolnosti koje ukazuju na sumnju kako je njegovim sklapanjem oštećen HFP", te je od Ravnateljstva policije zatraženo provođenje izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je sklopljen sporazum o prodaji kontrolnog paketa dionica Liburnia Riviera Hotela. "Sumnjajući da je sklopljen Sporazum nepovoljan za HFP - jer je njime priznato jedno sporno (neosnovano) potraživanje za naknadu štete, te kako je SN Holding umjesto novčanog iznosa dobio dionice Liburnija Rivijera Hotela d.d., čime je omogućeno tim društvima stjecanje kontrolnog paketa dionica - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je od Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije provođenje izvida (kriminalističu obradu) radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je HFP sa SN Holdingom i DOM Holdinskog sklopio taj Sporazum", navodi se u priopćenju glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića. "Istovremeno su, uz pismena koja imamo u našim predmetima, zatraženi i drugi relevantni podatci vezani uz ove sporove za koje smo ocijenili da su nam potrebni - bilo radi korištenja u sudskim sporovima u kojima po punomoći zastupamo HFP ili utvrđivanja moguće kaznene odgovornosti", dodaje se.

TROŠARINE NA NAFTNE DERIVATE ZA SADA SE NEĆE MIJENJATI

Najnovije poskupljenje naftnih derivata je usklađivanje s cijenama na međunarodnom tržištu, pri čemu je Vlada od Ine zatražila najniži mogući rast cijena goriva koja se najviše troše (Eurosupera 95 i Eurodizela), koji, s jedne strane, neće ugroziti poslovanje Ine, a s druge neće biti udar na standard građana, izjavio je u utorak glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Ističe da je Vlada već je reagirala na rast cijena nafte tražeći od Ine da koristi svoje unutarnje rezerve, a za sada nije potrebno reagirati i smanjenjem trošarina. Trošarine za sada nije potrebno dirati, ali Vlada ima pripremljene mehanizme kojima će, dođe li do novih poskupljenja nafte, zaštiti i Inu i potrošače, kazao je glasnogovornik Vlade. Ističe da su Vlada i resorno Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u stalnom kontaktu s čelnicima nacionalne naftne kompanije Ine, te balansom cijena, koristeći unutarnje rezerve Ine, cijene drže u prihvatljivim granicama koje ne smiju utjecati na standard građana i na gospodarstvo.

POLANČEC S PREDSTAVNICIMA UDRUGE "BABY-BEEF"

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva će najkasnije do kraja rujna predložiti Vladi prijedlog akta kojim će se urediti cijene (najniže i najviše) junećeg mesa, a za sljedeću će se kalendarsku godinu donijeti tržni red za goveđe i juneće meso usuglašen s nadležnim ministarstvima i strukovnim udrugama, jedan je od zaključaka u srijedu održanog sastanka potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i članova Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-beef. Predstavnici Udruge Baby-beef upozorili su na prekomjeran uvoz goveđeg mesa, posebice iz Brazila i Poljske te moguće posljedice koje on ima na domaću proizvodnju. Upozorili su također i na upitnost kvalitete uvezenog mesa. Prema podatcima objavljenim posljednjih dana u medijima, u prvih je šest mjeseci u Hrvatsku uvezeno 2.844 tone govedine, što je 400 tona više nego ukupno u prošloj godini.

HFP: TRI NEOBVEZUJUĆE PONUDE ZA JADROPLOV

Neobvezujuće ponude za kupnju 65,49 posto dionica splitskog brodara Jadroplov Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) dostavile su tri tvrtke - Fiama Holdings S.A. iz Liberije, "Peter Doehle" iz njemačkog Hamburga, te jedina hrvatska tvrtka, zadarska Tankerska plovidba. Utvrdilo je to u utorak, po isteku roka za podnošenje neobvezujućih ponuda za Jadroplov, HFP-ovo Povjerenstvo za otvaranje ponuda, pri čemu je potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac naglasio da sve tri ponude zadovoljavaju uvjete natječaja i idu dalje na analizu. Neke od njih ili možda i sve tri će potom, kazao je, na idućem Upravnom odboru HFP-a, krajem kolovoza ili početkom rujna, biti predložene za uži krug ("short listing"). Od tih će se 'odabranih' ponuditelja, koji će imati priliku i u Jadroplovu obaviti "due dilligence", zatražiti obvezujuće ponude. To je i razlog, pojasnio je Gotovac, što u Fondu pri otvaranju neobvezujućih ponuda nisu željeli 'iščitavali' njihove detalje, odnosno niti jedan iznos (za dionice, ulaganja i slično), jer će se, moguće je, to mijenjati u obvezujućim ponudama. Stoga su samo pročitane osnovne činjenice iz tih ponuda, pri čemu je naglašeno da sva tri ponuditelja za dionički paket Jadroplova nude višu cijenu od početno traženih 231,5 milijuna kuna. Za to su ponudili i odgovarajuća bankovna jamstva, kao i jamstva za druge dijelove ponude, npr. ulaganja. Svi su naznačili i da planiraju upravne i tehničke aktivnosti Jadroplova zadržati u Splitu, kao i 52 stalno zaposlena, te postojeću hrvatsku posadu na brodovima u idućih pet godina. Liberijska tvrtka Fiama Holdings, iza koje stoji grčki brodovlasnik Villy Panayotides, lani je, kako se čulo na otvaranju ponuda, na Burzi kupila 15,5 posto dionica Jadroplova, a osim navedenog u idućih pet godina planira i zapošljavanje novih 18 ljudi. U ponudi njemačke tvrtke "Peter Doehle" navodi se zapošljavanje novih 135 pomoraca te u pet godina pojačavanje flote s novih pet brodova. Tankerska plovidba je pak navela da imaju 'dovoljno snage i imovine' za podmirenje svih obveza Jadroplova, te za kupnju tri nova plovila u idućih pet godina, slijedom čega bi zaposlili i 132 nova radnika. Od 2002. do danas za privatizaciju Jadroplova provedena su dva neuspjela natječaja, a ove godine temeljem odluke hrvatske Vlade za tu brodarsku tvrtku primijenio natječaj u dvije faze, prikupljanjem neobvezujućih i obvezujućih ponuda.

2. MAKROEKONOMSKI POKAZATELJI

INFLACIJA NA GODIŠNJOJ RAZINI 3,1 POSTO

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u srpnju u odnosu na lipanj u prosjeku bile niže za 0,2 posto, dok su u odnosu na srpanj 2004. više za 3,1 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku. Tako je godišnja stopa inflacije ponovno porasla iznad tri posto nakon što je u svibnju i lipnju ove godine bila ispod te brojke. Naime, godišnja stopa inflacije u svibnju je iznosila 2,8 posto, a u lipnju 2,9 posto, dok je u travnju iznosila 3,5 posto, a u ožujku ove godine 3,9 posto.

3. TVRTKE

SN I DOM HOLDING SPREMNI NA NOVE PREGOVORE S VLADOM OKO LRH

SN i Dom Holding spremni su odmah početi pregovore s hrvatskom Vladom oko novog sporazuma za povrat većinskog dioničkog paketa Liburnia Riviera Hotela (LRH) u državno vlasništvo i namirenja potraživanja dva holdinga, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare član Uprave Dom Holdinga Darko Ostoja. Oba Holdinga također, naglasili su i Ostoja i odvjetnik tih holdinga Tin Dolički, podržavaju i jučerašnju incijativu Državnog odvjetništva da Ravnateljstvo policije izvidi sve okolnosti pod kojima je sklopljen sporazum Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i ta dva holdinga oko većinskog dionica LRH. Ostoja je pritom pozvao da se to izvješće javno objavi, a vjeruje "da se to neće mnogima svidjeti". Ističe da je prva opcija dva holdinga u novim pregovorima s državom namiriti se u novcu, a potraživanja dva holdinga od države su više od 1,2 milijarde kuna. Ako to država ne može, razgovarat ćemo o tome što može ponuditi, kazao je Ostoja koji se nada da će to biti adekvatna naknada njihovim potraživanjima. No, kako od Vlade još nisu službeno dobili odluku o jučerašnjem povlačenju suglasnosti na sporazum holdinga i HFP-a, niti im je Vlada još išta ponudila, Ostoja nije mogao reći na što će pristati i hoće li to biti dionice neke velike tvrtke, obveznice ili druga obeštećenja. Po Ostoji, do novog sporazuma s Vladom može doći vrlo brzo i dionice LRH-a se mogu vratiti državi, ali tvrdi da će se to moći oživotvoriti tek po završetku javne ponude za preuzimanje preostalih oko 7 posto dionica LRH. Tu ponudu holdinzi, kaže, po zakonu moraju objaviti uskoro, jer temeljem i spornog sporazuma imaju većinski paket dionica LRH (92,73 posto, od čega im je slijedom spornog sporazuma uknjiženo/preneseno 84,58 posto, a 8,15 posto imali su otprije). Pritom Ostoja nije mogao reći koju će cijenu ponuditi za otkup preostalih dionica, hoće li to biti cijena s Burze koja je ovih dana oko 2.300 kuna ili neka druga. Ako pritom steknu još neki postotak dionica to znači da bi im država morala isplatiti i nešto više od sadašnjih potraživanja, naravno ako želi u svoj portfelj vratiti cjelokupni dionički udjel ta dva holdinga u LRH, dodao je Ostoja.

CROATIA AIRLINES PREVEZLA MILIJUNTOG PUTNIKA U OVOJ GODINI

Nacionalna zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines (CA) u srijedu je zabilježila milijun prevezenih putnika u ovoj godini, što je tri dana prije nego lani, izvijestili su iz tvrtke. Tome je, između ostalog, pridonio promet u srpnju u kojemu je prevezeno 193.000 putnika, što je, ističu iz Croatia Airlinesa, rekordan broj putnika u jednome mjesecu u povijesti tvrtke. Prema sadašnjim prometnim pokazateljima, u Croatia Airlinesu očekuju da će u kolovozu prevesti još više putnika nego u srpnju. U Croatia Airlinesu procjenjuju da bi do kraja godine mogli prevesti oko 1,6 milijuna putnika, što bi, kako navode, bilo najviše u povijesti te tvrtke. Flota Croatia Airlinesa sastoji se od dvanaest zrakoplova - pet zrakoplova Airbus A319, četiri A320 i tri ATR-a 42.

MARASKA PRODANA MERKOSU, KOJI JE VLASNIŠTVU SAPONIJE

Hypo-Alpe-Adria Grupa odlučila je prodati većinski paket od 80 posto udjela u tvrtki za proizvodnju pića Maraska d.d. iz Zadra tvrtki Merkos, koja je pak u potpunom vlasništvu Saponije iz Osijeka. Većinski vlasnik Saponije Osijek, kao i Koestlina Bjelovar, Brodomerkura Split te Mepasa iz Širokog Brijega je Mirko Grbešić, navodi se u priopćenju Hypo-Alpe-Adria Grupe. Vlasnik 80 posto dionica bila je tvrtka Dalmatien Beteiligungsgsgsesllschaft, regionalna tvrtka kći Hypo Alpe-Adria-Consultantsa, koji će i nadalje u Maraski zadržati 20 posto udjela. Predsjednik Nadzornog odbora Maraske i direktor Hypo Alpe-Adria-Consultantsa Gerhard Süss ističe da Hypo Alpe-Adria-Grupa dugoročno želi osigurati nastavak proizvodnje te 150 radnih mjesta u Maraski. U priopćenju nije objavljena vrijednost transakcije niti vrijeme do kada bi trebala biti realizirana.

BELUPO: PRODAJA LIJEKOVA PORASLA PET POSTO

Farmaceutska kompanija Belupo d.d., u prvih je šest mjeseci ove godine prodala 6,7 milijuna pakiranja lijekova, pet posto više nego u istom razdoblju lani, čime je ostvareno 282,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, objavili su iz Belupa. To je četiri posto manji poslovni prihod od prodaje lijekova na hrvatskom tržištu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rezultat je sniženja cijena lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od kolovoza prošle i siječnja ove godine, objašnjavaju iz Belupa. Belupo zapošljava 900 djelatnika i druga je po veličini farmaceutska kompanija u Hrvatskoj sa 13 postotnim tržišnim udjelom.

RADNICI SLADORANE TRAŽE PONIŠTENJE POZIVA ZA KUPNJU DIONICA TE TVRTKE

Skup radnika županjske Sladorane "zahtijeva od Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) da odmah povuku i ponište objavljeni Javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju dionica Sladorane, ocjenjujući da ne odgovara istini u dijelu uvjeta iz Vladine odluke vezano uz početnu cijenu i rok za prikupljanje ponuda". Radnici u priopćenju od utorka iznose šest zaključaka, odnosno zahtijeva, tvrdeći da je Javni poziv pravno ništavan jer se protivi Vladinoj odluci iz listopada prošle godine, u kojoj stoji da je početna cijena za kupnju dionica 54,5, a ne 90,8 milijuna kuna, kako je navedeno u Javnom pozivu. Rok za podnošenje ponuda u Odluci je određen u trajanju od 45 dana, a u Javnom pozivu od tek 30 dana, što, tvrde radnici, pokazuje da je Javni poziv protivan odluci Vlade, te stoga pravno ništavan. Skup radnika Sladorane poziva sve potencijalne ponuditelje da bojkotiraju Javni poziv, objavljen u tisku 11. kolovoza, odnosno da se na njega ne javljaju i ne podnose ponude, "jer ćemo svako javljanje i podnošenje ponuda na ovako jednostrano objavljen Javni poziv smatrati neprijateljskim". Radnici prozivaju HFP da "jednostranim podizanjem" početne cijene za kupnju dionica automatizmom isključuje radnike, kooperante i lokalnu samoupravu kao potencijalne kupce, što, kažu, neće dopustiti. U potpunosti podupiru Sindikalnu podružnicu Sladorane, Radničko vijeće i Stožer za obranu u nastavku socijalnog dijaloga sa svim zainteresiranima za privatizaciju Sladorane, a Vladu, HFP, Ministarstvo poljoprivrede i sve potencijalne ponuditelje pozivaju na "istinski socijalni dijalog, ne samo deklarativni". Skup radnika podupire ponovno aktiviranje Stožera za obranu Sladorane, "sve s ciljem zaštite Sladorane od neprijateljskog preuzimanja". Radnici, koopoeranti i predstavnici lokalne samouprave i dalje predlažu model po kojemu bi oni postali većinski vlasnici Sladorane.

SUNČANI HVAR SMANJIO GUBITAK U PRVOM POLUGODIŠTU

Najveća hvarska hotelska tvrtka Sunčani Hvar prvo je ovogodišnje polugodište poslovala s 12,03 milijuna kuna gubitka, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje 3,9 posto manji gubitak, podaci su iz polugodišnjeg poslovnog izvješća te tvrtke koje prenosi Varaždinska burza. U Sunčanom Hvaru su u prvoj polovici ove godine ostvareni 3,1 posto veći ukupni prihodi nego u lanjskom prvom polugodištu. Ukupni prihod tvrtke u prvom je ovogodišnjem polugodištu iznosio 14,36 milijuna kuna, od čega se 97 posto ili 13,94 milijuna kuna odnosilo na poslovne prihode, koji su pak u odnosu na lani porasli 1,4 posto. U izvješću iz te tvrtke navode da su poslovni rezultati zadovoljavajući i u skladu s planom, gubitak je, kako stoji, 'sezonski'.

ULJANIK: TALIJANSKOM BRODARU PREDAN BROD ZA PRIJEVOZ AUTOMOBILA

Talijanskom brodaru Grupi Grimaldi iz Napulja, odnosno njezinoj kompaniji Atlantica S.p.A. di Navigazione, u četvrtak je u pulskom brodogradilištu Uljanik predan brod za prijevoz automobila i kamiona "Grande Detroit". To je četvrta primopredaja u Uljaniku od sedam planiranih u ovoj godini. "Grande Detroit" može prevesti 4350 automobila, duljina mu je 176,7 metara, širina 31,1 metar, a visina 28 metara. Brod može može razviti brzinu od 20,3 čvora, nosivost mu je 12.500 bruto registarskih tona, a pokreće ga Uljanikov motor snage 11.060 kilowati. Grupa Grimaldi najveći je kupac Uljanikovih brodova u posljednjih deset godina.

HERBOS OSTVARIO TROSTRUKO VEĆU DOBIT U PRVOM POLUGODIŠTU

Sisački proizvođač herbicida Herbos ostvario je u prvom polugodištu ove godine dobit od 18,98 milijuna kuna što je trostruko veća dobit nego u istom lanjskom razdoblju kada je ta tvrtka poslovala sa 6,30 milijuna kuna dobiti, podatci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljeni na Varaždinskoj burzi. Ukupni prihodi Herbosa u prvom polugodištu godine porasli su 18,35 posto na 106,18 milijuna kuna, dok su u istom razdoblju lani bili 89,72 milijuna kuna. Uprava tvrtke u komentaru izvješća ističe da im prihod od proizvodnog programa zaštite bilja iznose 76 milijuna kuna, od materijala za graditeljstvo 16 milijuna kuna, a ostali prihodi dva milijuna kuna.

4. UDRUGE

BULIĆ: USPJEŠNA TURISTIČKA SEZONA

Turistička sezona na gornjoj je granici naših optimističnih očekivanja, a uspješne rezultate očekujemo i u rujnu i listopadu, posebice u hotelskom smještaju, izjavio je u prošlu subotu direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, komentirajući dosadašnji tijek ovogodišnje turističke sezone. Posebice je istaknuo potrebu što brže obnove hotela uništenih tijekom Domovinskog rata jer Hrvatskoj, dodao je, nedostaje sto tisuća postelja u hotelima s tri zvjezdice te četiri i pet zvjezdica. Samo na dubrovačkom području nedostaje 35 posto kapaciteta, što znači da nije iskorušteno devet tisuća postelja. Direktor HTZ-a izrazio je zadovoljstvo i dobrim rezultatima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju je u prvih sedam mjeseci posjetilo 501.504 turista koji su ostvarili 2,380.099 noćenja, što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Za 30. kolovoza najavljen je i završni obilazak povjerenstva Plavog cvijeta u kojem Hrvatska turistička zajednica bira najuređenije mjesto, općinu i grad uz obalu.

TERETNI PRIJEVOZNICI PRI HGK ZA PONIŠTENJE NATJEČAJA ZA TRANSPORT TLM-A

Grupacija teretnih prijevoznika pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i Sektor za promet i veze (HGK) zatražili su u srijedu poništenje natječaja po kojem je slovenskom Viator&Vektoru prodan transportni dio šibenske Tvornice lakih metala (TLM), te podržali za 20. kolovoza najavljene prosvjede dalmatinskim cestama teretnih cestovnih prijevoznika nezadovoljnih tom prodajom. Voditelj grupacije teretnih prijevoznika RH pri HGK Branko Lukšić kazao je da traže poništenje natječaja jer se imovina transportnog dijela TLM-a vrijedna 13 milijuna kuna prodaje ispod cijene, odnosno za 1,6 milijuna kuna. U natječaju se, dodaje, nigdje nije navodilo da se kupcu prodaje i prijevoz tereta, odnosno izvozne robe te tvornice. Riječ je o 230 šlepera izvozne robe mjesečno iz TLM-a, kaže Lukšić ističući da je prodaja slovenskoj tvrtki ugrozila egzistenciju 283 prijevoznika sa 803 vozila i 1.600 zaposlenih u tri dalmatinske županije. Naime, prošli su tjedan TLM i Viator&Vektor, uz ugovor o prodaji nekretnina, opreme i druge imovine TLM-ove poslovne jedinice Transport, a istodobno su ugovorili trogodišnju poslovnu suradnju, prema kojoj će Viator&Vektor prevoziti svu robu iz TLM, odnosno za sva tri društva u grupi TLM. Lukšić ističe da resorno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka treba reagirati i poništiti natječaj. Prodajom transportne jedinice TLM-a, tvrdi, dolazi u pitanje privatizacija cijelog TLM-a, jer će to biti teško ostvariti, ako je prijevoz tereta iz tvornice već uvjetovan ugovorom s drugom tvrtkom. Direktorica Sektora za promet i veze HGK Ljubica Herceg i Lukšić smatraju da država treba zaštiti domaće međunarodne teretne prijevoznike koji su u teškom položaju zbog visokih cijena derivata, ali i zbog toga što se na ovakav način prijevoz hrvatske izvozne robe umjesto domaćima prepušta stranim prijevoznicima. U Hrvatskoj je registrirano 138.290 teretnih vozila, a međunarodno licenciranih cestovnih prijevoznika tereta ima 2.721 sa 9.258 vozila. Najveći dio od 55,3 milijuna tona robe u cestovnom prijevozu lani, čak 88,2 posto, obavljen je u unutrašnjem prijevozu, dok se 10,3 posto obavi u međunarodnom prijevozu, a samo 1,5 posto u međunarodnom prijevozu za treće zemlje.

NHS: BIO-DIZEL RJEŠENJE ZA HRVATSKU

Udruga Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) u srijedu je upozorila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva kako je posljednje poskupljenje plavog dizela još jedan udarac na domaću proizvodnju, te podsjeća kako je resorni ministar Petar Čobanković obećao da će država intervenirati kada cijena plavog dizela prijeđe tri kune. NHS u priopćenju navodi kako su svjesni formiranja cijene na tržištu i problema s plavim dizelom, no skreću pažnju na mogućnost korištenja bio-dizela kao alternativnog goriva koji u zemljama EU čini već 30 posto potrošnje na benzinskim crpkama. NHS smatra da probleme treba rješavati dugoročno te da bi uvođenjem programa bio- dizela Hrvatska mogla stvoriti alternativu svjetskom tržištu budući imamo izuzetne pogodnosti i prednosti za uzgoj uljarica. No, upozoravaju da Vlada to ne prepoznaje, te da je cijena uljarica ove godine i do 30 posto manja nego prošle i na pragu je rentabilnosti. U NHS-u drže kako će uništavanjem domaće proizvodnje uljarica, podizanjem cijene plavog dizela i smanjivanjem poticaja u poljoprivredi prvo stradati seljaci i ruralno stanovništvo, a nakon toga i svi građani. Stoga predlažu ministru poljoprivrede Čobankoviću da okupi tim eksperata koji bi povećanim uzgojem uljarica u Hrvatskoj riješio pitanje poljoprivredne proizvodnje ali i daljnje alternativne opskrbe dizelom.

5. OSTALO

BA-CA: U IDUĆIM MJESECIMA HRVATSKA ĆE ZAPOČETI PREGOVORE ZA PRISTUP EU

Hrvatska će započeti pregovore za pristup Europskoj Uniji u idućih nekoliko mjeseci, smatraju ekonomski analitičari Bank Austria Creditanstalta (BA-CA). "Zbog izraženog skepticizma među sadašnjim članicama EU po pitanju daljnjeg proširenja Unije, pregovori bi mogli biti otežani i potrajati dulje nego se isprva očekivalo. No usprkos tome, Hrvatska ima solidne šanse da postane članicom EU u 2010. godini", stoji u analizi ekonomskih stručnjaka te banke objavljenoj u četvrtak. Obzirom da nakon priključenja Uniji slijedi ispunjavanje Maastrichtskih kriterija za ulazak u Europsku monetarnu uniju odnosno uvođenje eura, BA-CA analitičari drže da je Hrvatska već postigla solidan napredak po nekim kriterijima, dok će joj osnovnu teškoću predstavljati ispunjenje uvjeta u vidu maksimalnog proračunskog deficita u iznosu od 3 posto BDP-a. Naime, hrvatski prošlogodišnji proračunski deficit je dosegao skoro 5 posto BDP-a, ističe se u analizi, te bančini stručnjaci očekuju da se neće poboljšati ni ove godine obzirom na usporenu stopu rasta. S druge strane, javni dug konstantno raste, premda umjerenim tempom te se očekuje da neće nadmašiti 60 posto BDP-a. Hrvatsko gospodarstvo i dalje karakterizira relativno niska stopa inflacije koja je blizu prihvatljivih 2,3 posto, dok je i za dugoročnu kamatnu stopu poprilično izgledno ispunjenje uvjeta. Osim toga, kuna je vrlo stabilna u odnosu na euro, stoji u analizi. "Stoga smatramo da će se Hrvatska pokušati pridružiti europskom tečajnom mehanizmu (ERM 2) čim prije, vjerojatno do sredine 2010., nakon čega bi se mogla, najmanje dvije kasnije, pridružiti i eurozoni ukoliko uspije uvesti potrebne reforme po pitanju proračunskog deficita", zaključuju analitičari BA-CA.

HINA

Marulićev trg 16, Zagreb

Tel. uredništva: 01/4808-686

Urednica: Slavica Cvitanić

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙