FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

SARAJEVO - Britanski sudac Paul Garlick, koji je trebao predsjedati sudskim vijećem što će voditi postupak protiv predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragana Čovića, dao je ostavku i već se vratio kući, prenijeli su početkom tjedna sarajevski mediji. Garlick je ostavku dao 20. srpnja, što je potvrdila i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, ističući za "Dnevni avaz" kako su razlozi koji su ga na to naveli isključivo osobne prirode. No, nevladina udruga Centar za istraživačko novinarstvo sa sjedištem u BiH, čiji su novinari razgovarali s Garlickom, objavila je da je Britanac otišao iz Sarajeva zato što nije dobio mjesto u Vijeću za ratne zločine pri Sudu BiH.

LJUBLJANA - Milijun puta hvala svima koji su me podupirali, a posebice pakistanskim vlastima koje su dopustile akciju spašavanja helikopterom, rekao je prvim izjavama za medije u domovini slovenski alpinist Tomaž Humar, koji je rano jutros spašen iz "ledene mišolovke" u koju je upao pri pokušaju da osvoji Nanga Parbat, vrh na Himalaji visok 8125 metara. U opasnoj akciji spašavanja, neuobičajenoj za Himalu, pakistanski pilot vojnog helikoptera uspio je jutros Humaru baciti konop s utegom za koji se najiskusniji slovenski alpinist prikvačio, uhvativši ga u petom pokušaju.

BEOGRAD - Navijači Crvene zvezde uoči utakmice 2. pretkola Kupa UEFA u Zaprešiću protiv Intera uvjeravaju javnost da su motivi odlaska najprije sportske prirode i da oni neće biti ti koja će provocirati sukobe, što potvrđuju i izjave nekih od vođa "delija", piše beogradski dnevnik "Danas" od srijede. Prema najavama, konstatira list, u pripremama utakmice poduzeto je sve što je bilo neophodno da bi ona bila "prije svega konačni trijumf pameti na ovim prostorima, a teren mjesto samo nogometnih borbi", zaključuje list. Predsjednik Crvene zvezde Dragan Stojković izjavio je za "Politiku" od srijede da je pobjeda u Hrvatskoj jedini lijek i njihov imperativ.

RIM - Talijanski čamci za ophodnju spasili su u srijedu 165 ilegalnih imigranata na plovilu ispred otoka Lampeduse, blizu Sicilije. Staroj ribarici na kojoj su bili imigranti pokvario se motor i počela je tonuti, a sami su imigranti zatražili pomoć preko satelitskog telefona. Čamcima Lučke kapetanije imigranti su prevezeni do Centra za prihvat na Lampedusi, u kojem je već stotinjak imigranata. Neki od njih u srijedu su vraćeni u Libiju.

MILANO - Talijanski putnički zrakoplov niskobudžetne kompanije Volare Airlines na putu iz Milana na Siciliju prisilno je sletio u srijedu u milansku zračnu luku Linato, kazali su dužnosnici aerodroma. Zrakoplov je morao sletjeti vrlo brzo nakon uzlijetanja, a zasad nema podataka o eventualnim žrtvama.

TALLINN - Helikopter s 12 putnika i dva člana posade srušio se u srijedu u Baltičko more, petnaestak kilometara od estonskog glavnog grada Tallinna, objavile su spasilačke službe u tom gradu. Zasad nije poznato ima li u toj nesreći žrtava. Helikopter je pripadao kompaniji Copterline i bio je na putu iz Tallinna u Helsinki.

TEHERAN - U poplavama uzrokovanim jakim kišama u Iranu je poginulo 18 ljudi a 12 se smatra nestalima, objavio je u srijedu državni radio. Djelatnici Crvenog polumjeseca u području sjeveroistočne iranske provincije Golestan kazali su da su poplave uzrokovale veliku materijalnu štetu, te da helikopteri traže preživjele. Ceste, farme i zgrade oštećene su u bujicama, dodao je radio.

KARBALA - Neidentificirani napadač iz zasjede je ubio skupinu od deset liječnika koji su bili na putu za bolnicu zapadno od Bagdada kako bi pomogli u njezinu radu, priopćili su u srijedu bolnički izvori. Izvori su kazali da su liječnici putovali u grad Ramadi kada je njihovo vozilo napadnuto u utorak navečer.

BEČ - Više od 40 posto Austrijanaca žali zbog ulaska zemlje u Europsku uniju, prema istraživanju koje je u srijedu objavilo Austrijsko društvo za europsku politiku. Rezultati pokazuju kako 42 posto vjeruje da je prije 11 godina donesena pogrešna odluka. Nasuprot tome, 52 posto vjeruje da je na referendumu 1994., kada je dvije trećine Austrijanaca podržalo pridruženje EU, bilo u pravu.

MOSKVA - Jedan je poljski diplomat u srijedu napadnut i pretučen u Moskvi, javlja agencija France Presse pozivajući se na izvore u poljskom veleposlanstvu u glavnom ruskom gradu. Djelatnici veleposlanstva službeno su odbili dati bilo kakve informacije o incidentu ili o identitetu žrtve.

RIM - Tijekom opće audijencije srijedom u dvorani "Pavla VI." u Vatikanu papa Benedikt XVI. svoju je katehezu posvetio oholosti. "Odbacimo veliko iskušenje oholosti, koja želi biti kao Bog, sudac dobra i zla. Izaberimo spontano i skromno povjerenje u jedinoga Gospodina", rekao je Papa pred 6000 hodočasnika među kojima su bili i mnogi Kinezi koji će sudjelovati na 20. svjetskim danima mladeži od 16. do 21. kolovoza u Koelnu.

ANKARA - Turska i Bugarska na granici vode pravu bitku s nabujalom rijekom Maricom koja se, zbog obilnih kiša, izlila iz korita, prenijela u srijedu neovisna postaja NTV. Nasipe na obalama srušila je vodena stihija, koja je poplavila i okolna obrađena polja. Ugroženi su i mnogi mostovi. Zbog poplava, prvi je put zatvoren granični prijelaz Kapikule na tursko-bugarskoj granici. Vozači se upućuju prema nedavno otvorenome graničnom prijelazu Hamzabeyli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙