FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundesbanka upozorila na potrebu jačanja javnih financija

FRANKFURT, 16. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Njemačka središnja bankaupozorila je da je kresanje vladinog proračunskog manjka postala hitnastvar.
FRANKFURT, 16. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Njemačka središnja banka upozorila je da je kresanje vladinog proračunskog manjka postala hitna stvar.

"Srednjoročne proračunske prognoze za saveznu državu i regionalne vlade pokazuje da postoji velika potreba za jačanjem javnih financija", priopćila je Bundesbanka u svom redovitom mjesečnom izvješću. "To je hitno i nužno".

Krajem lipnja njemački ministar financija Hans Eichel izjavio je da će proračunski manjak ove godine dosegnuti 3,7 posto BDP-a, zatim u 2006. 3,3 posto, a godinu iza 3,1 posto.

Prema istim projekcijama, Njemačka bi u 2005. prekršila europska pravila o proračunskom manjku kojima je propisano da proračunski manjak ne smije premašiti tri posto BDP-a, i to četvrtu godinu uzastopno.

Taj sporazum reformiran je ove godine kako bi se vladama dalo više vremena za sređivanje javnih financija pod određenim uvjetima.

Po mišljenju Bundesbanke, u slučaju Njemačke postoji sumnja je li opravdano premašivanje tog europskog limita. Ako se EU pravila interpretiraju na ispravan način, proračunski manjak trebao bi biti smanjen najkasnije iduće godine", izvijestila je Bundesbanka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙