FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preminuo Wim Duisenberg, bivši predsjednik ECB-a

AVIGNON, 31. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Bivši nizozemski predsjednikEuropske središnje banke (ECB) Wim Duisenberg (70) pronađen je mrtav ujednoj vili u Fauconu u jugoistočnom dijelu Francuske, objavila je unedjelju francuska policija.
AVIGNON, 31. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Bivši nizozemski predsjednik Europske središnje banke (ECB) Wim Duisenberg (70) pronađen je mrtav u jednoj vili u Fauconu u jugoistočnom dijelu Francuske, objavila je u nedjelju francuska policija.

Prema policijskim izvorima, prvi predsjednik ECB-a koji je vodio tu europsku instituciju od svibnja 1998. do jeseni 2003. godine pronađen je mrtav u bazenu vile u nedjelju ujutro. Unatoč intervenciji vatrogasaca, reanimacija nije uspjela.

Francuski premijer Dominique de Villepin reagirao je na vijest o Duisenbergovoj smrti izražavajući "duboku žalost" i podsjećajući na "veliku ulogu" koju je bivši predsjednik Europske središnje banke imao u pokretanju jedinstvene europske valute.

Rođen 9. srpnja 1935. godine u Heerenveenu (Nizozemska) zaslužan je za uvođenje eura zbog kojega je i dobio nadimak "mister euro". Počeo je kao ekonomist u Međunarodnom monetarnom fondu 1965. godine, a onda je 1973. postao nizozemski ministar financija.

Također je predsjedao 15 godina Nizozemskom središnjom bankom nakon čega je preuzeo vođenje Europskog monetarnog instituta 1994. godine koji je prethodio ECB-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙