FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uganda: vlada kaže da je uhićeni novinar mogao pokrenuti genocid

KAMPALA, 14. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Ugandska je vlada u nedjeljuizjavila da su komentari uhićenog ugandskog novinara o možebitnimuzrocima nesreće zrakoplova u kojoj je poginuo ugandski dopredsjednikJohn Garang mogli potaknuti "genocid" u Sudanu.
KAMPALA, 14. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Ugandska je vlada u nedjelju izjavila da su komentari uhićenog ugandskog novinara o možebitnim uzrocima nesreće zrakoplova u kojoj je poginuo ugandski dopredsjednik John Garang mogli potaknuti "genocid" u Sudanu.

Glasnogovornik ugandske vlade James Nsaba Buturo u izjavi je rekao da su komentari Andrewa Mwende, urednika politike i radijskog voditelja, ugrozili sigurnost u regiji. Mwenda je uhićen u petak nakon što je prethodne večeri u radijskoj emisiji rekao da je nesreće 30. srpnja u kojoj je poginuo Garang uzrokovana "nemarom ugandske vlade".

Tijekom komemoracije za Garanga i 13 drugih žrtava održane u Kampali 3. kolovoza ugandski predsjednik Yoweri Museveni, nekadašnji bliski saveznik Garanga, je upozorio da će zatvoriti svaki medij koji iznosi neprovjerene spekulacije o uzroku pada zrakoplova.

Garang se vraćao u svoju bazu u južnom Sudanu nakon posjeta Museveniju kada se nesreća dogodila.

"Oštri Mwendini komentari izneseni su u vrijeme velikih napetosti u Sudanu nakon Garangove pogibije", rekao je Nsaba Buturo. "Napetosti su već dovele do smrti stotina ljudi. Svi znaju što se dogodilo u Ruandi gdje su huškačke izjave radija Mille Collines dovele do genocida", rekao je Nsaba Buturo .

Mwenda se pred sudom treba naći u ponedjeljak pod optužbom izazivanja pobune.

Garang je bivši vođa pobunjenika u južnom Sudanu, koji su se s vladom iz Kartuma borili 21 godinu, sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u siječnju ove godine. Prema uvjetima tog sporazuma Garang je u srpnju prisegnuo za prvog sudanskog potpredsjednika te predsjednika juga zemlje. John Garang poginuo je u padu helikoptera kojim se iz Ugande vraćao na jug Sudana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙