FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede: provjerava se sumnja na slučaj svinjske kuge

VINKOVCI, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Zbog sumnje da se u jednomdomaćinstvu na županjskom području pojavio slučaj svinjske kude, uzetisu uzorci sa sumnjivih životinja, a rezultati će biti gotovi sutra,doznaje se večeras u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoggospodarstva.
VINKOVCI, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Zbog sumnje da se u jednom domaćinstvu na županjskom području pojavio slučaj svinjske kude, uzeti su uzorci sa sumnjivih životinja, a rezultati će biti gotovi sutra, doznaje se večeras u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Ministarstvo raspolaže saznanjima o mogućoj pojavi svinjske kuge u jednom domaćinstvu u Soljanima na županjskom području, potvrdio je večeras Hini glasnogovornik tog ministarstva Mladen Pavić.

Prema njegovim riječima, simptomi svinjske kuge tijekom današnjeg dana uočeni su na nekoliko svinja.

"Za sada je riječ samo o opravdanoj sumnji u pojavu svinjske kuge. Izuzeti su uzorci od životinja za koje se sumnja da su zaražene, a rezultate analize znat ćemo tijekom sutrašnjeg dana" rekao je.

Pavić je podsjetio da je radi stjecanja statusa izvoznika svinjskih proizvoda Hrvatska od 1. siječnja ove godine prestala s cijepljenjem svinja protiv klasične svinjske kuge.

"Bilo je za očekivati da će se prije ili kasnije pojaviti svinjska kuga, poglavito u istočnim područjima uz granicu sa Srbijom i Bosnom", rekao je Pavić, dodajući kako je Republika Hrvatska osigurala značajna sredstva za suzbijanje svinjske kuge.

Klasična svinjska kuga (KSK) je virusna bolest domaćih i divljih svinja. Uzročnik je RNK virus iz roda Pestivirus, porodice Flaviviridae.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙