FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladi Britanci lako dolaze do cigareta, alkohola i droga

LONDON, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Mladi Britanci već od 12godine mogu vrlo lako doći do cigareta, alkohola i droga, upozorili suu petak britanski zdravstveni dužnosnici.
LONDON, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Mladi Britanci već od 12 godine mogu vrlo lako doći do cigareta, alkohola i droga, upozorili su u petak britanski zdravstveni dužnosnici.

Većina mladih pušača, u dobi od 12 do 15 godina, tvrde da cigarete kupuju u prodavaonicama, iako je dobna granica za kupnju duhanskih proizvoda postavljena na 16 godina.

Oko 80 posto 15-godišnje djece tvrdi da mogu vrlo ili uglavnom lako nabaviti alkoholna pića, većinom preko prijatelja i rodbine, dok u dobi od 16 ili 17 godina već sami kupuju alkohol, iako zakon zabranjuje prodaju alkoholnih pića mlađima od 18 godina.

Izneseni podaci rezultat su istraživanja škotskih zdravstvenih stručnjaka koji ističu da se njihova za društvo porazna otkrića temelje na nekoliko anketa koje su proveli međi mladim Britancima, pitajući ih o njihovim navikama i ponašanju.

Izvješće su objavili u Britanskom medicinskom časopisu u vrijeme kada se Velika Britanija sprema 'omekšati' zakone koji se tiču ispijanja alkohola, čime bi pubovima i kafićima bilo dopušteno da rade duže.

Škotski znanstvenici upozoravaju da mladi relativno lako dolaze i do droga - 10 do 20 posto mladih u dobi od 10 do 12 godina i čak dvije trećine 15-godišnjaka tvrde da su im nuđene opojne droge, a 25 posto njih kaže da marihuanu mogu lako kupiti u školi. Najmanje 10 posto 15-godišnjaka kazalo je da im je nuđen heroin, kokain ili crack.

Znanstvenici ističu da bi povećanje cijena cigareta i alkohola moglo pomoći smanjenju trenda mladalačkog uživanja duhana i alkoholnih pića, pozivajući se na podatke da u razvijenim zemljama poput Velike Britanije 10-postotno povećanje cijena cigareta znači i četiri posto manju potražnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙