FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: Nastavlja se rast prometa od trgovine na malo

ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Promet od trgovine na malo uHrvatskoj u lipnju je u odnosu na svibanj nominalno porastao za 2,9posto, a realno za 3,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.
ZAGREB, 9. kolovoza 2005. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u lipnju je u odnosu na svibanj nominalno porastao za 2,9 posto, a realno za 3,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Nakon ubrzanog rasta na godišnjoj razini u svibnju, maloprodaja i u lipnju nastavlja bilježiti visoke stope rasta i u odnosu na lipanj prošle godine nominalni porast iznosi 10,8 posto, a realni 7,3 posto (u svibnju je nominalni porast bio 9,8 posto, a realni 6,6 posto).

Promatra li se razdoblje od prvih šest mjeseci, promet od trgovine na malo nominalno je porastao za 6,6 posto, a realno za 3,2 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Promatrano po djelatnostima i trgovačkim strukama, porastu prometa od trgovine na malo i u lipnju je najviše pridonio rast prodaje motornih vozila i goriva i maziva, te rast prodaje u trgovini na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama.

Tako je djalatnost prodaje, održavanja i popravka motornih vozila u lipnju u odnosu na svibanj zabilježila nominalni rast za 6,6 posto, a na međugodišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec lani, za 30,2 posto.

Trgovina na malo motornim gorivima i mazivima na mjesečnoj razini bilježi porast za 1,2 posto, a u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine nominalni porast iznosi 38,4 posto, što je većim dijelom uzrokovano i rastom cijena nafte i naftnih derivata.

Promet od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima u lipnju je u odnosu na svibanj nominalno porastao za 5,6 posto, a na međugodišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec lani, za 7,4 posto.

Nakon usporavanja početkom godine, promet od trgovine na malo raste posljednja četiri mjeseca, a analitičari, zbog turističke sezone i uz pretpostavku nastavka trenda rasta kredita stanovništvu, očekuju nastavak uzlaznog trenda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙