FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Ružica Vinodola" od 12. do 20. kolovoza

RIJEKA,8. kolovoza 2005.(Hina) - Kulturno-zabavna manifestacija "RužicaVinodola" ove će godine, uz bogat program, biti održana od 12. do 20.kolovoza na području vinodolske općine i grada Novog Vindolskog.
RIJEKA,8. kolovoza 2005.(Hina) - Kulturno-zabavna manifestacija "Ružica Vinodola" ove će godine, uz bogat program, biti održana od 12. do 20. kolovoza na području vinodolske općine i grada Novog Vindolskog.

"Ružica Vinodola" održava se po drugi put, a inspirirana je pričom iz usmene narodne predaje. Prema predaji, u vrijeme vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan nakon berbe grožđa u vinogradu se birala "Ružica" - najmarljivija i najljepša djevojka. Posljednji izbor "Ružice" navodno je održan 1880.

Na osnovi te narodne priče obnovljena je "Ružica Vinodola" te osmišljeno natjecanje "Ružica". Tijekom manifestacije u ponudi su ekološki i ručno izrađeni proizvodi, a za posjetitelje se priređuju bogat folklorni i glazbeni program, raznovrsna gastronomska ponuda i sajam vina.

Ove godine manifestacija će biti održana u Grižanama, Bribiru, Pavlomiru i Novom Vinodolskom. Prvog dana povorka, na čelu koje su općinski pandur i vinski knez, obići će grišku placu, a nakon toga općinski će pandur pročitati proglas o početku pučkog veselja. Istoga dana bit će otvorena povijesna i etnografska izložba o vinogradarstvu u Vinodolu "Priča o vinu na griški način".

Posjetitelji će moći razgledati i kušati autohtone vinodolske specijalitete - domaći sir, slane ribe, pršut, palentu krompiricu, frite, orihnjače i makovnjače, kao i jela koja su se nekad spravljala, primjerice bribirski prisnac ili blitvenjak. U prigodnoj radionici moći se naučiti "kako se nekad nosila brenta" ili se, pak natjecati u "punjenju bokala crijevom iz bačve". Za kraj prve večeri najavljeno je pučko veselje uz glazbeni program.

Bogat program održavat će se do 20. kolovoza kada će u Novom Vinodolskom među 12 kandidatkinja biti izabrana "Ružica Vinodola 2005."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙