FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Životinje se u sve toplijem svijetu sve više sele na sjever

OSLO, 8. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Lososi plivaju prema sjeveruu arktička mora, skakavci preplavljuju sjevernu Italiju, a dvije pticepčelarice, koje uobičajeno obitavaju u toplim krajevima, svile sugnijezdo u jednoj živici u Britaniji. Znakovi globalnog zatopljenjazbog efekta staklenika izazvanog ljudskim djelovanjem ili ljetnifenomeni?
OSLO, 8. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Lososi plivaju prema sjeveru u arktička mora, skakavci preplavljuju sjevernu Italiju, a dvije ptice pčelarice, koje uobičajeno obitavaju u toplim krajevima, svile su gnijezdo u jednoj živici u Britaniji. Znakovi globalnog zatopljenja zbog efekta staklenika izazvanog ljudskim djelovanjem ili ljetni fenomeni?

U Sjedinjenim Državama neke male ptice pjevice lete na sjever u Kanadu. Kostarikanski tukani sele se u veće nadmorske visine, očito zbog rasta temperatura.

U srpnju norveški ribari doživjeli su šok kada su u ulovu našli šanpjera (kovač), ribu koja je uobičajena u morima južne Europe ili Afrike.

"Popis životinjskih vrsta koje se sele sve sjevernije dugačak je. To je zasigurno znak zatopljenja" kaže Steve Sawyer, ravnatelj za klimatsku politiku u Greenpeaceu.

Po njemu lososi plivaju kroz Beringov prolaz, između Aljaske i Rusije, u Čukotsko more očito zbog zagrijavanja ledenih mora. Takve promjene mogle bi imati dalekosežne posljedice na ribarenje i poljoprivredu.

Nasuprot tomu, neki su stručnjaci skeptični prema tome da je jedino objašnjenje za pojave raznih životinja na neuobičajenim mjestima - globalno zatopljenje izazvano ljudskom krivnjom.

"Ako želite mjeriti temperaturu, koristite termometar a ne pticu", kaže Fred Singer koji vodi Američki projekt za politiku prema znanosti i okolišu. "Ptice imaju niz razloga za selidbu na sjever, jug, istok ili zapad". On smatra da su se i ljudi i životinje kroz povijest prilagođavali neobjašnjivim temperaturnim promjenama vezanim uz varijacije u prirodi.

Ipak, podaci UN-a pokazuju da je natoplija godina, od 1860. kada je počelo bilježenje temperatura, bila 1998., zatim 2002., 2003., i 2004. godina. Većina znanstvenika to povezuje s utjecajem čovjeka a ne prirodnim promjenama.

Istraživački tim koji je radio za UN smatra da će porast temperatura izazvati izumiranje tisuća životinjskih vrsta i izazvati još više oluja, poplava i pustinja uz porast razine mora za jedan metar do 2100. godine.

Posljednjih godina zabilježeno je ljetno kretanje životinjskih vrsta iz toplih krajeva poput crvendaća, osa i kukuvija, čak do Arktika.

Selidba malenih ptica pjevica u Kanadu mogla bi izložiti šume napadima gusjenica, koje ne bi imale prirodnih neprijatelja. Gusjenice bi izjele i isušile drveće, kaže Terry Root, predavač na Sveučilištu Stanford, i to bi otvorilo put većim požarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙