FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU će Iranu ponudtiti siguran civilni nuklearni program

PARIZ, 4. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Prijedlozi koje europska trojkasprema uputiti Teheranu mogli bi potaknuti razvoj "sigurnog civilnognuklearnog programa" i ponuditi "sigurnosna jamstva" toj zemlji, rekaoje francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy.
PARIZ, 4. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Prijedlozi koje europska trojka sprema uputiti Teheranu mogli bi potaknuti razvoj "sigurnog civilnog nuklearnog programa" i ponuditi "sigurnosna jamstva" toj zemlji, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy.

U razgovoru kojeg objavljuje francuski dnevni list Le Monde, Douste-Blazy je rekao da je cilj ponude "otvaranje novog poglavlja u odnosima" između Irana i Europske unije te cijele međunarodne zajednice.

"Predlažemo da se u Iranu podrži razvoj sigurnog civilnog nuklearnog programa i pristup nuklearnom gorivu u civilne svrhe", rekao je.

Ministar je također spomenuo da će među prijedlozima biti i ideje "razvoja europsko-iranskih odnosa na političkom i sigurnosnom području, posebice regionalnim pitanjima zajedničkog interesa".

Govoreći o Iranu kao o "velikoj zemlji i velikom narodu", Douste-Blazy je dodao da je europska trojka "u potpunosti kadra Iranu ponuditi sigurnosna jamstva".

Prema europskim diplomatima, europska trojka (Njemačka, Francuska, Velika Britanija) trebala bi u petak Teheranu predati detaljne pismene prijedloge za rješenje nuklearne krize. Iran u međuvremenu prijeti nastavkom obogaćivanja urana u svojoj tvornici u Isfahanu, kršeći tako, drže Europljani, sporazum zaključen u Parizu u studenome prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙