FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB zadržala kamatne stope na dva posto

FRANKFURT, 4. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Europska središnja banka(ECB) objavila je u četvrtak da će zadržati ključne kamatne stope nadosadašnjoj razini od dva posto s obzirom na obnovljeni optimizam uvezi s izgledima za europsko gospodarstvo.
FRANKFURT, 4. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da će zadržati ključne kamatne stope na dosadašnjoj razini od dva posto s obzirom na obnovljeni optimizam u vezi s izgledima za europsko gospodarstvo.

Šesnaesteročlano vijeće ECB zaduženo za utvrđivanje kamatnih stopa zadržalo ih je na najnižoj razini u povijesti te institucije u očekivanju novih konkretnih signala o utjecaju visokih cijena nafte na inflaciju i gospodarski rast u eurozoni.

Banka nije mijenjala kamatne stope od lipnja 2003.

Ta se odluka nadovezala na niz gospodarskih podataka i ključnih pokazatelja koji su proteklih tjedana nadmašili očekivanja, pa sve više analitičara sada prognozira da će sljedeći potez banke vjerojatno biti povećanje kamatnih stopa, i to za vrlo umjerenih 25 baznih bodova, možda sredinom sljedeće godine.

Mnogi ekonomisti drže da smanjenje kamatnih stopa u sadašnjem trenutku doslovno uopće ne bi utjecalo na gospodarsku aktivnost u eurozoni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙