FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB vjerojatno neće mijenjati kamatne stope

FRANKFURT, 7. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Očekuje se da Europskasredišnja banka (ECB) neće na današnjem sastanku promijeniti ključnukamatnu stopu, te da će se time oglušiti na pozive za smanjenjekamatne stope kako bi se potaknuo gospodarski rast u eurozoni.
FRANKFURT, 7. srpnja 2005. (Hina/Dpa) - Očekuje se da Europska središnja banka (ECB) neće na današnjem sastanku promijeniti ključnu kamatnu stopu, te da će se time oglušiti na pozive za smanjenje kamatne stope kako bi se potaknuo gospodarski rast u eurozoni.

Analitičari očekuju da će Vijeće ECB-a za utvrđivanje kamatne stope ustrajati na svojem neutralnom stajalištu, odnosno da će ostaviti otvorene sve mogućnosti, očekujući mogući utjecaj trenutnih rekordno visokih cijena nafte na gospodarski rast i inflaciju.

Banka drži kamatnu stopu za refinanciranje na povijesno niskih 2,0 posto već više od dvije godine. Analitičari vjeruju da bi europska monetarna politika mogla ostati nepromijenjena do kraja godine.

Zbog toga, pozornost će biti usmjerena na konferenciju za novinare čelnika ECB-a Jean-Claude Tricheta nakon sastanka radi naznaka o tome u kojem smjeru će voditi politika ECB-a u idućim mjesecima. Od posebnog je interesa pitanje hoće li banka promijeniti sadašnje neutralno stajalište u monetarnoj politici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙