FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed zbog zabrane okupljanja na Markovu trgu

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Tridesetak aktivista raznih udruga,okupljenih oko Građanske inicijative "Matija Gubec" prosvjedovalo je uutorak u Radićevoj ulici protiv primjene izmijenjenog Zakona o javnomokupljanju.
ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Tridesetak aktivista raznih udruga, okupljenih oko Građanske inicijative "Matija Gubec" prosvjedovalo je u utorak u Radićevoj ulici protiv primjene izmijenjenog Zakona o javnom okupljanju.

Aktivisti su pokušali tijekom mirnog prosvjeda prodrijeti na Markov trg, u čemu ih je spriječila policija i tako već prvog dana njegova stupanja na snagu počela primjenjivati izmijenjeni Zakon o javnom okupljanju.

Polusatni prosvjed organiziran je u znak protivljenja navedenom Zakonu koji zabranjuje javna okupljanja u krugu sto metara od Hrvatskog sabora, Vlade i Ustavnog suda (svi smješteni na Markovu trgu), te Ureda Predsjednika RH.

Prosvjednici su se nešto prije podne okupili u Radićevoj ulici, ispod Kamenitih vrata, gdje i počinje ograničenje od sto metara od Markova trga, a gdje se ispred njih ispriječio policijski kordon, ne propuštajući ih na Gornji grad.

'Oboružani' transparentima, među kojima su prednjačili oni s natpisima "Nismo glasovali za šljemove", "Gornji grad zabranjeni grad", "Zašto se političari boje građana", prosvjednici su ispred kordona razvukli žutu traku koja je simbolično predstavljala granicu do koje se, po njihovim riječima, uvažavaju građanska prava.

Nakon što je Grički top označio podne, nekolicina je prosvjednika, uz skandiranje "Demokracija je komunikacija" i pjesmu "Kad se male ruke slože", u kratkom naguravanju pokušala probiti policijski kordon, u čemu nisu uspjeli, pa su se sjeli na pločnik i nastavili skandirati.

Marina Škrabalo je u ime Građanske inicijative "Matija Gubec", organizatora prosvjeda, okupljenim novinarima izjavila kako restriktivne odredbe Zakona, koji je Hrvatski sabor izmijenio 12. srpnja i tako uveo zabranu prosvjeda na Markovu trgu, krše temeljna ustavna prava građana na izražavanje mišljenja i javno okupljanje.

Naglasila je da je "uspostavom prostora političke diskrecije" otet prostor demokraciji i građanskim slobodama, odbacivši tvrdnje Vlade da je zakon predložen i izglasan iz sigurnosnih razloga.

"Vlada šalje poruku da strahuje od građana, iako za to nema nikakvog razloga", kazala je, napominjući da je u 15 godina hrvatske samostalnosti na Markovu trgu bilo mnogo prosvjeda, svi bez ijednog fizičkog incidenta, što, kaže, svjedoči da hrvatski građani znaju mirno prosvjedovati.

Škrabalo je najavila novi, veći prosvjed 15. rujna, kada počinje jesensko zasjedanje Sabora, te najavila da će i Građanska inicijativa "Matija Gubec", nakon nekoliko sindikata, SDP-a i HHO-a, od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti spomenutih zakonskih izmjena, odnosno njihovo ukidanje.

Prosvjednicima, među kojima su bili članovi udruga poput Antiratne kampanje, centara za mirovne studije i ženske studije, Građanskog odbora za ljudska prava, Zelene akcije i drugih, pridružilo se i nekoliko radnika "Sljemena" koji su na Markovu trgu održali jedan od posljednjih prosvjeda prije izglasavanja zakonskih izmjena.

Kratkotrajni prosvjed bio je i atrakcija za brojne turiste koji su u organiziranim skupinama pohodili Gornji grad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙