FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kralj Fahd pokopan u neoznačeni grob

RIJAD, 2. kolovoza 2005. (Hina/AP/Reuters) - Svjetski državnici isaudijski prinčevi oprostili su se u utorak molitvom u prepunojdžamiji u Rijadu od pokojnog kralja Fahda, nakon čega je jedan odnajbogatijih monarha na svijetu, prema islamskom strogom pravilu -vahabizmu, pokopan u neoznačen pustinjski grob.
RIJAD, 2. kolovoza 2005. (Hina/AP/Reuters) - Svjetski državnici i saudijski prinčevi oprostili su se u utorak molitvom u prepunoj džamiji u Rijadu od pokojnog kralja Fahda, nakon čega je jedan od najbogatijih monarha na svijetu, prema islamskom strogom pravilu - vahabizmu, pokopan u neoznačen pustinjski grob.

Vahabizam ne dopušta službeno tugovanje jer naučava da je smrt volja Božja. Zato u Saudijskoj Arabiji nije bilo ni zastava spuštenih na pola koplja, a prodavaonice i ostale institucije normalno su radile.

Umotanog u smeđi pokrov, Fahda su u skroman, neoznačen grob položili članovi obitelji. Pokopan je na groblju al-Oudu, pustinjskoj ravnici u Rijadu.

Na pokopu su bili šefovi 35 država, među kojima čelnici Maroka, Tunisa, Iraka, Alžira, Sirije, Jordana, Afganistana i Pakistana. Francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski princ Charles i američki ministar obrane Donald Rumsfeld doputovat će u Rijad tijekom večeri kako bi izrazili sućut kraljevskoj obitelji.

Iako Saudijska Arabija nije proglasila dan žalosti, ostale arapske zemlje službeno su proglasile višednevnu žalost.

Fahd je umro u ponedjeljak u 84. godini u bolnici kralja Faisala. Naslijedit će ga polubrat, 80-godišnji Abdulah, čije će ustoličenje biti u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙