FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aljmaš: obilježen Dan progonstva i povratka

ALJMAŠ, , 1. kolovoza 2005. (Hina) - Na obali Dunava, na mjestu s kojegsu 1. kolovoza 1991. protjerani Aljmašani, Erdučani i Daljci šlepovimaprevezeni u Osijek, večeras je održana sveta misa u spomen na taj dani na dan njihovg povratka, 1. kolovoza sedam godina kasnije.
ALJMAŠ, , 1. kolovoza 2005. (Hina) - Na obali Dunava, na mjestu s kojeg su 1. kolovoza 1991. protjerani Aljmašani, Erdučani i Daljci šlepovima prevezeni u Osijek, večeras je održana sveta misa u spomen na taj dan i na dan njihovg povratka, 1. kolovoza sedam godina kasnije.

Misu u povodu Dana progonstva i povratka predvodio je aljmaški župnik i upravitelj Svetišta Gospe od utočišta Ante Markić, a nakon mise je održana prva pobožnost Križnog puta nakon 52 godine.

"Križni put hrvatskog čovjeka nastavlja se od bleiburških dana, Domovinskog rata pa sve do danas, kada mnoge obitelji još traže svoje najmilije. Samo na današnji dan prije 14 godina ubijeno je u Dalju 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri civilne zaštite. Svima njima, kao i svim stradalnicima Domovinskog rata posvećujemo večerašnju misu i pobožnost Križnog puta", rekao je župnik Markić.

Nakon mise, služene uz spomenik aljmaškim žrtvama na kojem su ispisana imena šest poginulih i osam nestalih Aljmašana, brojni su vjernici u procesiji prošli pored nove aljmaške crkve, izgrađene na mjestu srušene u velikosrpskoj agresiji 1991. i posvećene 1. kolovoza prošle godine. Procesija je zatim, prvi put, prošla Križnim putem koji je u izgradnji.

Bivša JNA je 1952. godine prekinula 226-godišnju tradiciju održavanja te svečanosti, srušila Kalvariju i na tom području počela graditi veliki bunker. Župnik Markić je večeras podsjetio kako je komunistička vlast nastojala na razne načine onemogućiti vjernike da dolaze u Svetište.

Na svih 14 postaja vjernici su s upaljenim svijećama u rukama molili za stradalnike Domovinskog rata zajedno s đakovačko-srijemskim pomoćnim biskupom Đurom Hranićem, aljmaškim župnikom Markićem i još nekoliko svećenika.

Među njima je bio i Aljmašanin Slavko Palinkaš, čiji je sin Mladen ubijen na današnji dan 1991.godine u Policijskoj postaji Dalj. Slavko je bio zarobljen i mučen, te razmjenjen u Nemetinu u proljeće 1992. godine. "Moj sin je imao samo 22 godine, a srpski su ga agresori ubili samo zato što je bio Hrvat," rekao je novinarima Palinkaš, izrazivši nezadovoljstvo "što se danas na najgrublji način vrijeđaju osjećaji hrvatskih stradalnika".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙