FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovački HSU izbacuje iz stranke člana koji se priklonio HDZ-u

KARLOVAC, , 1. kolovoza 2005. (Hina) - Karlovački ogranak Hrvatskestranke umirovljenika započeo je danas postupak isključivanja izstranke svog člana i jednog od dvojice svojih vijećnika u Gradskomvijeću Franje Capana, jer je 27. srpnja, suprotno odluci ogranka,potpisao s čelnikom karlovačkog HDZ-a Brankom Vukelićom Sporazum ozajedničkom djelovanju u Gradskom vijeću.
KARLOVAC, , 1. kolovoza 2005. (Hina) - Karlovački ogranak Hrvatske stranke umirovljenika započeo je danas postupak isključivanja iz stranke svog člana i jednog od dvojice svojih vijećnika u Gradskom vijeću Franje Capana, jer je 27. srpnja, suprotno odluci ogranka, potpisao s čelnikom karlovačkog HDZ-a Brankom Vukelićom Sporazum o zajedničkom djelovanju u Gradskom vijeću.

Capan na današnjoj izvanrednoj sjednici na traženje gradskog odbora HSU-a nije htio vratiti osvojeni mandat stranci, priopćeno je danas iz GO HSU-a.

Sporazumom se Capan obvezao da će podržati HDZ-ova kandidata Miru Škrgatića za gradonačelnika, nakon što SDP-ov kandidat Dario Janković nije 14. srpnja na utemeljiteljskoj sjednici dobio potreban broj glasova.

Capan je inače na prošloj sjednici 14. srpnja, uz HSU-ova vijećnika Ivana Tudića, i devetero vijećnika s koalicijske liste SDP-HSS-LS, te jednog s liste HNS-a i jedne nezavisne vijećnice glasovao za Darija Jankovića (SDP).

Sporazumom se Vukelić obvezao da će "putem gradskog poglavarstva" omogućiti besplatan javni prijevoz svim umirovljenicima, pronaći prostorije bez plaćanja najamnine za Klub umirovljenika, povećati proračunsku poziciju za božićnice umirovljenicima, umirovljenicima s mirovinom manjom od 600 kuna isplatiti iznos od 100 kuna mjesečno te skratiti umirovljenicima čekanja u Općoj bolnici.

Posebnim je člankom precizirano da se "HDZ putem Poglavarstva obvezuje osigurati minimalno 20.000 kuna mjesečno za funkcioniranje HSU-a", te isfinancirati opremanje prostora HSU-a "namještajem, tehničkom opremom i sadržajima za razonodu, te isfinancirati glasilo za umirovljenike".

O mogućem razlogu potpisivanja Sporazuma s Vukelićem HSU u današnjem priopćenju piše da je "Capan pridobiven od HDZ-a očigledno konkretnom i opipljivom ponudom". Također se ističe da je za eventualno potpisivanje sporazuma u ime GO HSU-a "ovlašten jedino predsjednik GO HSU-a Ivan Tudić".

Tiskovnu konferenciju za sutra je najavio Franjo Capan, ali i predsjednica Gradskog vijeća u bivšem sazivu Ankica Mamić (LS) koja tvrdi da se Vukelić ogriješio i o Zakon o financiranju političkih stranaka i o Zakon o proračunu.

Karlovačko Gradsko vijeće konstituirano je 14. srpnja nakon dviju neuspjelih sjednica (14. i 28. lipnja), ali na toj sjednici jedini istaknuti kandidat Dario Janković nije dobio 14 glasova od ukupno 27 vijećnika.

Grad Karlovac treba do 12. kolovoza odabrati gradonačelnika jer bi u protivnom Vlada trebala raspustiti Gradsko vijeće i imenovati povjerenika za Grad Karlovac i provesti nove izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙