FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor podupro Zakon o umirovljeničkom fondu

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Svi saborski klubovi podržali su upetak Vladin prijedlog Zakona o umirovljeničkom fondu, kojim se, poriječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, u cijelosti izvršavaodluka Ustavnog suda iz 1998. o potrebi povrata umirovljeničkog duga.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Svi saborski klubovi podržali su u petak Vladin prijedlog Zakona o umirovljeničkom fondu, kojim se, po riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, u cijelosti izvršava odluka Ustavnog suda iz 1998. o potrebi povrata umirovljeničkog duga.

"Donošenjem Zakona i implementacijom Umirovljeničkog fonda u cijelosti se rješava odluka Ustavnog suda", kazao je Polančec i time odgovorio na oporbene sumnje hoće li se putem Fonda uistinu pravedno obeštetiti umirovljenici, hoće li Fond namaknuti potrebna sredstva za povrat duga.

Osim prigovora da je Zakon predložen na brzinu, da 'vrvi' nejasnoćama i nedorečenostima, saborska oporba upozorava da Vlada nije dala nikakva jamstva da će se Zakon i provoditi, odnosno da će se oko 423 tisuće umirovljenika obeštetiti u zadanim rokovima i u odgovarajućim iznosima.

"Nejasno je zašto je Zakon dobio potporu stranke umirovljenika jer nema Vladinih jamstava" kazala je Ljubica Lalić (HSS), dodavši da je njezin Klub odlučio podržati Zakon samo zato što je (Zakon) dobio suglasnost umirovljeničkih udruga. Prigovorila je da Zakonom, odnosno Fondom nije obuhvaćeno oko 600 tisuća umirovljenika s najnižim mirovinama, među kojima je veliki udio seljaka, a koji će, upozorava, i dalje živjeti od 500 kuna mirovine "za koju Vlada drži da je preplaćena".

Davorko Vidović (SDP) zamjera Vladi što Zakonom ne odgovara na bitna pitanja koliki je ukupni dug prema umirovljenicima, koliko je do sada vraćeno, kako će Fond funkcionirati, kako će čuvati novac, kako je iz izračuna otpalo oko 260 tisuća umirovljenika.

"Sve je to i dalje obavijeno velom tajne", kazao je, upozorivši da će se predloženim povratom duga još više povećati razlika između 'starih' umirovljenika i onih koji su u mirovinu otišli nakon 1998.

Na isto upozorava i Damir Kajin (IDS). "Misli li država da je tih 240 tisuća novih umirovljenika, kojima je prosječna mirovina oko 1500 kuna, preplaćeno" upitao je.

Pero Kovačević (HSP) u Zakonu vidi dva problema - taj što će mnogi umirovljenici biti neugodno iznenađeni kada dobiju izračun duga puno niži nego što su očekivali te problem što nema nikakvog jamstva da će im i to biti vraćeno.

HDZ, pak, Vladin prijedlog smatra hrabrom, pravednom mjerom, koja, po riječima Andrije Hebranga, rješava glavni politički problem Hrvatske u zadnjih osam godina. U ime HDZ-a zahvalio je umirovljenicima što su, kako je rekao, u velikoj mjeri financirali Domovinski rat, "i na taj način pomogli isto kao branitelji na prvoj crti bojišnice".

S rezignacijom je odbacio oporbene prozivke da je bivša HDZ-ova Vlada 1990-ih opljačkala umirovljenike. "Vlada nije otela novac umirovljenicima jer je htjela nepravdu, već je trebala organizirati obranu protiv agresije tada 5. Armije u Europi", naglasio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙