FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dječja pravobraniteljica zatražila da se ispita iskorištavanje djece za fizički rad

ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Dječja pravobraniteljica LjubicaMatijević Vrsaljko oštro je osudila navodno iskorištavanje romskedjece mlađe od deset godina za teški fizički rad na njivama uMeđimurskoj županiji i zatražila od nadležnih službi da ispitajunavode iz medija o toj pojavi te poduzmu mjere obiteljsko-pravnezaštite.
ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Dječja pravobraniteljica Ljubica Matijević Vrsaljko oštro je osudila navodno iskorištavanje romske djece mlađe od deset godina za teški fizički rad na njivama u Međimurskoj županiji i zatražila od nadležnih službi da ispitaju navode iz medija o toj pojavi te poduzmu mjere obiteljsko-pravne zaštite.

Ured pravobraniteljice uputio je danas zahtjev nadležnom Centru za socijalnu skrb i policiji, nakon saznanja iz novina da su jučer na iznimno visokoj temperaturi, u

mjestu Ivanovec, djeca od sedam i devet godina skupljala krumpire za sitnu nadnicu. Djeca iz romskog naselja kraj Orehovice jučer su navodno nadničarila skupljajući krumpir i tovareći ga na kamion na njivi Ranka Brankovića. Slučaj je dospio u medije zbog tragedije koja se pritom dogodila jer se troje djece od sedam, devet i deset godina, utopilo htijući se osvježiti u obližnjem jezeru.

Izrazivši sućut roditeljima djece kojima se dogodila velika tragedija, Ljubica Matijević Vrsaljko izjavila je za Hinu da bi bilo neprimjereno u sadašnjem trenutku izlagati ih dodatnom preispitivanju zbog rada djece u polju, ali da nadležne službe trebaju istražiti je li takva praksa raširena u tom području i poduzeti mjere zaštite djece.

"Moguće je da se radi o obiteljima teškog imovinskog stanja, no da netko zbog toga organizirano koristi djecu za fizički rad po nepodnošljivoj vrućini nedopustivo je i zakonom kažnjivo", istaknula je Matijević Vrsaljko.

Navela je da njezin ured dosad nije imao dojava o izlaganju tako male djece neprimjerenom radu.

U Ured pravobraniteljice ranije su stigle 3-4 dojave o neprimjerenom radu djece starije od 15 godina, ali je rad djece mlađe od te dobi nedopustiv, posebice onaj koji nikako ne odgovara dobi djeteta, napominje pravobraniteljica.

Kazneni zakon propisuje zatvorsku kaznu od tri mjeseca do tri godine ako "roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba prisili dijete ili maloljetnu osobu na rad koji ne odgovara njihovoj životnoj dobi, na pretjerani rad, prosjačenje, ili je iz koristoljublja navodi na ponašanje koje je štetno za njihov razvitak".

Takva je pojava regulirana i Obiteljskim zakonom pri čemu roditelji odgovaraju za "zlostavljanje i zanemarivanje djece".

Ako nadležni Centar za socijalnu skrb ustanovi da roditelji prisiljavaju djecu na prosjačenje ili teški rad, mogu im, ovisno o pojedinom slučaju, izreći mjeru savjetovanja, opomene pa sve do oduzimanja djece", kaže dječja pravobraniteljica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙