FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i SAD rade na jačanju međusobnih odnosa

WASHINGTON, 28. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i SAD najnovijimintenziviranjem kontakata rade na daljnjem jačanju međusobnih dobrihodnosa, rekla je u četvrtak hrvatska ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.
WASHINGTON, 28. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska i SAD najnovijim intenziviranjem kontakata rade na daljnjem jačanju međusobnih dobrih odnosa, rekla je u četvrtak hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović boravi u radnom posjetu SAD-u koji zajedno s prošlotjednim posjetom premijera Ive Sanadera Washingtonu ukazuje na nastojanje Hrvatske da ojača odnose s jedinom svjetskom super silom.

"Odnosi između Hrvatske i SAD-a su dobri, oni su u stalnom usponu i ono što je iznimno bitno je da prošlotjedni posjet premijera i moj ovotjedni posjet demonstriraju da želimo dalje vrlo konkretno raditi na razvoju odnosa", rekla je Grabar Kitarović hrvatskim novinarima govoreći o američko-hrvatskim odnosima.

Ona će se u petak sastati s američkim podtajnikom za političke poslove Nicholasom Burnsom, trećim čovjekom State Departmenta.

"To je za nas iznimno važan nastavak komunikacije kako bismo razgovarali o pitanjima bilateralne suradnje, ali isto tako i o suradnji u rješavanju pitanja u jugoistočnoj Europi, odnosno trajne stabilizacije i integracije Hrvatske i ostalih država u jugoistočnoj Europi u transatlantske integracije, EU i NATO", rekla je.

Ona je kazala da bi se trebalo razgovarati i o suradnji na rješavanju globalnih prijetnji sigurnosti u okviru multilateralnih organizacija i inicijativa.

Sjedinjene Države su u prošlosti izražavale želju da Hrvatska potpiše bilateralni sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), te da se vojno angažira u Iraku, što Hrvatska odbija učiniti.

Upitana da li je Hrvatska spremna udovoljiti tim željama SAD-a, Grabar Kitarović je rekla da "u odnosima s bilo kojom državom, pa tako i SAD-om, Hrvatska prije svega vodi računa o svojim nacionalnim interesima".

Ona je ukazala da će Hrvatska kao kandidat za članstvo u EU sve više usklađivati svoju vanjsku politiku s Unijom, koja se protivi bilateralnim sporazumima o izuzimanju Amerikanaca iz nadležnosti ICC-a.

"Kada je riječ o vojnoj nazočnosti u Iraku o tome nismo raspravljali zato što Hrvatska nije vojno nazočna u Iraku", kazala je ona.

Glede hrvatskog angažmana u Iraku ukazala je da tri hrvatska policijska inspektora sudjeluju u obuci iračkih policajaca na Akademiji u Jordanu.

Grabar Kitarović je u četvrtak u uglednom institutu Centar za strateška i međunarodne studije u Washingtonu govorila o odnosima Hrvatske i SAD-a te približavanju Hrvatske EU-u i NATO-u.

Za američko-hrvatske odnose kazala je da su "dobri i u usponu". Glede EU-a rekla je da je važno da Hrvatska što prije počne pristupne pregovore, a što se tiče NATO-a kako očekuje da će Hrvatska dobiti pozivnicu za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu 2006. kada bi se trebao održati summit saveza.

"Ja vjerujem da ćemo uskoro dobiti odluku, odnosno potvrdu odluke o početku pregovora s Hrvatskom", rekla je ona novinarima govoreći o pristupnim pregovorima s EU-om.

Napomenula je kako Hrvatska čini maksimalne napore u provedbi akcijskog plana hrvatske Vlade za lociranje odbjeglog haškog optuženika Ante Gotovine i dokazala da u potpunosti surađuje s Haškim sudom što je preduvjet za otpočinjanje pregovora s EU-om.

"U tom smislu postoji komunikacija sa samim sudom i s EU-om i mislim da će to doista omogućiti otvaranje pregovora" kazala je ona.

Jedno od novinarskih pitanja je bilo hoće li Hrvatska kupovati američke borbene lovce F16 u okviru obnove svog ratnog zrakoplovstva o čemu se piše u hrvatskim medijima.

"To je odluka koju ja ne mogu donijeti. To je svakako nešto o čemu će raspravljati Vlada i druge nadležne institucije", odgovorila je ona.

Na susretu Grabar Kitarović u Novoj atlantskoj inicijativi u srijedu u Washingtonu nazočio je i predstavnik američke tvrtke Lockheed Martin koja proizvodi borbene zrakoplove.

"Raspravljali smo o nekim pitanjima međusobnih odnosa, ali ne konkretno o zrakoplovima", kazala je Grabar Kitarović o tom susretu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙