FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obavijest korisnicima: Ispravak vijesti HNA 9138 "Transparency International..."

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da isprave vijestHNA 9138 "Transparency International počinje izradu zakona ofinanciranju političkih stranaka" tako da u četvrtom odlomku umjestoriječi "500 milijuna kuna" unesu "500 tisuća kuna".
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Molimo korisnike da isprave vijest HNA 9138 "Transparency International počinje izradu zakona o financiranju političkih stranaka" tako da u četvrtom odlomku umjesto riječi "500 milijuna kuna" unesu "500 tisuća kuna".

Ispravljeni tekst objavljujemo u cijelosti:

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Transparency International Hrvatska (TIH) započinje projekt smanjivanja korupcije u politici u sklopu kojega će izraditi prijedlog Zakona o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, izvijestio je danas predsjednik udruge Zorislav Antun Petrović.

Dvogodišnji projekt stajat će 440.000 kuna, a novac je osigurala zaklada Academy for Educational Development (Akademija za razvoj obrazovanja) koju financira američka Vlada. U izradi zakona sudjelovat će stručnjaci Fakulteta političkih znanosti i Pravnog fakulteta iz Zagreba.

"Zakon o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja nužno je donijeti jer je postojeća pravna regulativa nedorečena, što se pokazalo i na posljednjima izborima", ocijenio je Petrović na konferenciji za novinare.

Da postoji takav zakon, moglo se spriječiti isplatu 500 tisuća kuna na osobni račun jednog predsjedničkog kandidata, kao i lokalne političare da svoje kampanje financiraju iz lokalnih proračuna, kaže Petrović.

Ističe kako su, prema novinskim napisima, političke stranke i neovisni kandidati na posljednjim lokalnim izborima potrošili 20 milijuna kuna, a pobjednici su stekli pravo upravljanja s preko 15 milijardi kuna.

TIH smatra da svi kandidati, bez obzira je li riječ o neovisnim listama ili političkim strankama, trebaju predočiti biračima na koji su način njihove kampanje bile financirane, iako to zasad nije regulirano zakonom.

Petrović je najavio da će TIH danas od HRT-a zatražiti uvid u troškove koje su političke stranke i neovisne liste imale na svibanjskim izborima, kao što je to učinio nakon predsjedničkih izbora.

"Najjača medijska kuća izjavila je ovih dana da marketinške troškove stranaka tretira jednako kao i ostale marketinške troškove, što nije i ne može biti tako", rekao je Petrović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙