FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: pozitivno mišljenje o zahtjevu VIPnet-a za fiksnu telefoniju

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnognatjecanja (AZTN) ocijenilo je da u slučaju odobravanja zahtjevaVIPnet-a za izdavanje dozvole za javne govorne usluge u nepokretnojmreži nije riječ o koncentraciji, ali i da ne može unaprijed donijetimišljenje o mogućem učinku na sprječavanje, ograničavanje ilinarušavanje tržišnog natjecanja, već da se takve aktivnosti i njihovutjecaj mogu ocjenjivati tek kada se i ostvare.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenilo je da u slučaju odobravanja zahtjeva VIPnet-a za izdavanje dozvole za javne govorne usluge u nepokretnoj mreži nije riječ o koncentraciji, ali i da ne može unaprijed donijeti mišljenje o mogućem učinku na sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja, već da se takve aktivnosti i njihov utjecaj mogu ocjenjivati tek kada se i ostvare.

Stručno mišljenje o zahtjevu VIPnet-a zatražila je Hrvatska agencija za telekomunikacije, navodi se u današnjem priopćenju.

Sama činjenica da se neki poduzetnik nalazi u vladajućem položaju na tržištu, u konkretnom slučaju da ima status operatera sa znatnijom tržišnom snagom, nije zabranjena sukladno odredbama propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, već je zabranjena zlouporaba tog položaja, koja se mora u posebnom postupku pred Agencijom dokazati, posebno je napomenulo Vijeće.

Vijeće je, na zahtjev poduzetnika koji obavljaju uvoz fonograma, donijelo i dva mišljenja vezana za pitanje paralelnog uvoza u slučaju kada se radi o proizvodima koji su zaštićeni pravom intelektualnog vlasništva.

Sa stajališta propisa koji uređuju zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, kao i prema propisima koji vrijede u Europskoj zajednici, navodi se u priopćenju, nema zapreke za paralelni uvoz proizvoda za daljnju prodaju na određenom zemljopisnom području koje je već dodijeljeno isključivom distributeru za istu vrstu proizvoda.

Dodaje se da postojanje sporazuma o isključivoj licenci ili isključivoj distribuciji za područje Hrvatske s jednim poduzetnikom ne sprječava druge poduzetnike da iste proizvode nabavljaju od proizvođača ili drugih poduzetnika u inozemstvu i prodaju na području Hrvatske, pored isključivog distributera.

Međutim, kod paralelnog uvoza proizvoda koji su zaštićeni pravom intelektualnog vlasništva primjenjuju se propisi o zaštiti prava intelektualnog vlasništva, u konkretnom slučaju Zakon o autorskim i srodnim pravima, pa su poduzetnici koji obavljaju djelatnost distribucije fonograma i videograma putem paralelnog uvoza dužni poštovati te propise odnosno ponašati se sukladno obvezama koje iz njih proizlaze.

Pritom je Vijeće zauzelo stajalište da nije ovlašteno za davanje ocjena o postupcima tijela nadležnih za provedbu tih propisa, odnosno Carinske uprave, niti za tumačenje odredbi propisa kojima je uređena zaštita prava intelektualnog vlasništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙